Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балчик ще похарчи над 4 млн.лв. за чистота през 2020 г.

Снимка: БТА

4,613 милиона лева разходи за чистотата през 2020 година одобри Общинският съвет в Балчик. Според прогнозите тази година от такса битови отпадъци ще бъдат събрани 3,2 милиона лева. Община Балчик ще поиска освобождаването на средства от събраните отчисления по Закона за управление на отпадъците в прогнозен размер на 708 000 лева, които се явяват друг вид приход. Предвидените средства в план – сметката ще бъдат вложени в осигуряването на съдове за битови отпадъци; сметосъбиране и сметоизвозване; експлоатация и обезвреждане на отпадъци, почистване на териториите за обществено ползване.

На сесията съветниците наблегнаха на това, че трябва да се работи за намаляване количеството на депонирания отпадък, по-качествено сепариране и борба с нерегламентираните сметища. На места липсват или са много амортизирани съдовете за смет, не е облекчена процедурата за изхвърляне на строителни и едрогабаритни отпадъци, бе посочено на заседанието.

Кметът Николай Ангелов подчерта, че е висок ръстът на отчисленията  по Закона за управление на отпадъците и вече 90 лв. за тон. В тази посока за разделяне на зелената маса от другата смет ще бъде закупена нова сметосъбирачна машина и се обърна към хората да складират отделно този вид отпадък, който е доста голямо количество. Ангелов съобщи още, че очаква до един месец да пристигнат нови съдове за смет по проведена процедура. Предстоят инвестиции в биорекултивация на старото сметище.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна