Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво мислят за родината живеещите в чужбина българчета

За шеста поредна година фондация „Шанс за децата и природата на България“ организира литературен конкурс за разказ или есе на тема „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!“.

Новото в тазгодишното издание на конкурса бе, че за първи път в България участници бяха български младежи, родени и/или живеещи по всички краища на света.

Вече са известни и финалистите.

Пред БНР председателят на фондацията Лиляна Славова сподели, че конкурсът има за цел да подкрепи деца с изявени интереси към литературата и творческото писане: „Младите българи имат изключителен потенциал и нашата цел е да им дадем шанс за развитие“.

„Темата „Моето писмо към България“ бе същата като миналата година, но за нас бе важно да разберем какво мислят по тази тема и българчетата, които не живеят в страната ни“, каза Славова в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Най-активно участие в конкурса са взели млади българи от Испания, Италия, Турция, Германия, Франция, Норвегия и Словакия.

Журито с председател писателят Радослав Гизгинджиев определи на първо място творбата на Юмюгюл Чавдарова (18 г.) от Турция. На второ място е Богослава Петрова (17 г.) от Мюленбекер Ланд, Германия, а на трето е Александър Крумов (15 г.) от Бремен, Германия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени