Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуозът на валдхорната Щефан Дор гостува на Софийската филхармония тази вечер

Маестро Йоханес Вилднер е диригент

Йоханес Вилднер, Щефан Дор

Под диригентството на Йоханес Вилднер Софийската филхармония представя Концерт за валдхорна №2 в ми бемол мажор на Рихард Щраус и Симфония №4 в ре минор, оп. 20 на Роберт Шуман в зала „България“ тази вечер (23 януари) от 19 часа. Солист е Щефан Дор – първи валдхорнист на Берлинската филхармония, който преди десет години отново гостува на филхармонията ни. Тогава под диригентството на Мартин Пантелеев той представи Първия концерт на Рихард Щраус.

Йоханес Вилднер също не е непознат за българската публика. През 2016 г. отново със Софийската филхармония той откри Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици“, а на следващата година отново със Софийската филхармония откри и „Австрийските музикални седмици“. Друго голямо събитие, с което се свързва името на Йоханев Вилднер е грандиозното честване на 50-годишнината от началото на концертните излъчвания на Европейския съюз за радио и телевизия, когато той застана пред концертния оркестър на Би Би Си, а концертът беше излъчван от стотици радиостанции по целия свят.

Вторият Концерт за валдхорна и оркестър е изпълнен за първи път през 1943 г. в Залцбург под диригентството на Карл Бьом и със солист Готфрид фон Фрайберг. Посветен е на бащата на композитора, който е и негов пръв учител Франц Йозеф Щраус.

Щефан Дор е в състава на Берлинската филхармония от 1993 г. Но първият инструмент, на който е свирил, е виола, тъй като единият му брат бил цигулар, а другият виолончелист. Случайно попаднал на концерт, на който солист бил известен валдхорнист и момчето се влюбило в звука на валдхорната. Така заменил инструмента.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна