Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ВМРО предлагат 2 дни повече отпуск за непушачите

Снимка: БГНЕС

2 дни повече отпуск за непушачите по преценка на работодателя предлагат от ВМРО с промени в Кодекса на труда.

Депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди обясни, че законодателната инициатива е и опит да бъде допълнена забраната за пушене на обществени места, тъй като пушачите си почиват нерегламентирано:

"Това пък кара работниците и служителите да излизат извън работните помещения и съответно да си получават една нерегламентирана почивка между 10 и 15 мин. на всеки час-два в зависимост от това, доколко е активен един пушач. И съответно по този начин пък поставят в дискриминационни условия останалите служители и работници непушачи“, каза той и допълни:

“По този начин смятаме, че служителите, които не пушат, които стоят съвестно на работните си места, имат право да получават допълнителен отпуск от до два дни".

От поправката ще могат да се възползват и пушачите, стига те да не пушат по време на работа:

"Някой, който пуши, може да не пуши в работно време, може да пуши сутрин с кафето или вечер с питието, което пие преди лягане. Така, че ако не пуши на работното място, би могъл да влезе в хипотезата на тази разпоредба. Работодателите имат своите системи да следят работниците и служителите си. По-голямата част, знаете са с пропускателен режим, с камери“.

Законопроектът тепърва ще се обсъжда с работодателските организации.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна