Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Сметната палата:

Одитният доклад за БНР ще бъде внесен в НС до 10 март

Важно е не само дали бюджетът на една организация е разходен законосъобразно, а и дали са постигнати целите, за които този бюджет е бил предназначен, категоричен е Цветан Цветков

Цветан Цветков, председател на Сметната палата
Снимка: БНР

Сметната палата предвижда да извърши 335 одита в организации от публичния сектор през 2020 година. 280 са задължителни одити по Закона за Сметната палата. Председателят на Сметната палата Цветан Цветков гостува на "Нашият ден" и информира за планираните и извънредни проверки на институцията.

"Това са финансовите одити на годишните финансови отчети на бюджетните организации, традиционни одити – министерства, общини – които се извършват всяка година. Отделно ще проверим изпълнението на Бюджет 2019 (третата фаза на държавния бюджет), НЗОК и БНБ. Одити в приоритетни области – контрол по сключването и изпълнението на концесионните договори в сферата на туризма." Сметната палата ще извърши одит и на контрола върху търговските дружества с държавно участие и държавни предприятия, чийто принципал е Министерството на икономиката и Министерството на земеделието. "Искаме да проверим как тези министерства изпълняват своето предназначение дейността им да е в интерес на гражданите. Това ще бъде одит за съответствие. Т.е. дали се спазва националното законодателство." 

Одит на изпълнението ще бъде изпълнен във връзка с ефективността на изпълнението на програмата за подобряване на безопасността на движението по пътищата. "Знаем, че за 2018 г. България е на второ място в Европа по пътно-транспортни произшествия. Затова и предизвикахме този одит." 

Предвиден одит и на проектите по приоритетна ос 1 към ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура".

Друг одит е за ефективността на управлението на ПП "Витоша"

Цветан Цветков разясни ролята на видовете одит:

"Одит на изпълнението – анализ и оценка на ефективността, ефикасността и икономичността на управлението на дейността на една организация – дали тя постига своите цели и на каква цена. 

Одит за съответствие – дали дейността е в съответствие с българското законодателство, закони, вътрешни актове, сключени договори.

Обществото има право да знае не само дали бюджетът на една организация е разходен законосъобразно, а и дали тази дейност е ефективна, дали е в полза на гражданите. И затова одитът на изпълнението е приоритетен за всички сметни палати. Той дава отговор на въпроса дали дейността на една организация е полезна за обществото и на каква цена се извършва тази дейност." 

Парламентът удължи срока на одита на БНР. Одитният доклад на БНР трябва да бъде представен в Народното събрание до 10 март. "Проектодокладът трябва да бъде връчен, преди депозирането в НС, на бившите генерални директори, чийто срок на управление е обхванат от одита – Александър Велев и Светослав Костов, за да дадат своето становище. След това Сметната палата ще изготви окончателния доклад."

Предстои одит и на участниците в местните избори, чиито разходи в предизборната кампания надвишава 1000 лева. Техният брой е 247. "При тези одити проверяваме приходите, разходите и даренията на партиите."

Цветков смята, че правомощията на Сметната палата са достатъчни. Правомощията на всяка съвременна сметна палата са свързани с контрола върху изпълнението на бюджета.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!