Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Шалом": Няма да допуснем историята на Холокоста да бъде изкривена

2
Доц.Александър Оскар и Анжел Вагенщайн
Снимка: Ани Петрова

На 27-и януари в София, в сградата на Еврейския дом, организацията на евреите в България "Шалом" кани оцелелите от Холокоста в България, които да споделят своите истории пред ученици от еврейското училище. Това каза пред БНР Алек Оскар - председател на "Шалом". Той уточни, че в рамките на този форум ще бъде подписана и декларация, адресирана до председателя на БАН, в която ще призоват Академията категорично да се разграничи от становищата, изложени на национална кръгла маса, проведена преди седмица, според които е имало държавна политика за спасяване на евреите и един национален спасителен план:

"Това за нас е абсолютно неприемливо и никога няма да допуснем историята на Холокоста, историята на страданието да бъде изкривена", заяви Оскар. По думите му трудовите лагери са част от тогавашната политика в България, която включва и Закона за защита на нацията, влязъл в сила през 1941-ва година.  

Според него тезата, че трудовите лагери са били създадени за спасение на евреите в страната, в тях те са били укривани, е цинична и тя омаловажава акта на спасението:

"БПЦ, Димитър Пешев, редица общественици са направили нещо уникално. Те са се съпротивлявали не само на нацистката машина, но и на съществуващата в страната по онова време политика срещу хората от еврейски произход".

"Хората в лагерите полагаха тежък труд. Те строяха новата жп линия, от която германците се нуждаеха. Ако евреите в тях бяха укрити там, аз не знам от кого са укривани, защото германците всеки ден ги виждаха", разказа в предаването "12+3" писателят Анжел Вагенщайн, който е и участник в съпротивата срещу нацизма.

Репортаж на Весела Райчинова от Израел и интервю на Петър Волгин с Анжел Вагенщайн и Алек Оскар в предаването "12+3" можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна