Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима руснаци обвинени в опита за убийство на Гебрев

| обновено на 23.01.20 в 19:09
Емилиян Гебрев
Снимка: БГНЕС

Трима руснаци са обвинени и обявени за международно издирване заради опит за отравяне на собственика на оръжейната фирма „Емко“ Емилиян Гебрев, сина му Христо и производствения директор на дружеството Валентин Тахчиев, съобщиха от Софийската градска прокуратура.  

Обвиненията са за опит за предумишлено убийство „чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер“.

Опитът за убийство е от април 2015 г. Тогава след вечеря в ресторант в столичен хотел Гебрев е приет по спешност във ВМА заради отравяне. На другия ден със същите симптоми в болница влизат Тахчиев и Христо Гебрев.

В съобщението на прокуратурата като период на престъплението е посочен 28 април - 4 май 2015 г.

В началото на седмицата от държавното обвинение разпространиха записи от охранителните камери в подземния гараж на фирма „Емко“, на който се вижда мъж с шапка и ръкавици, чиято личност се изяснявала. Датата на файловете е 28 април.  

Руснаците, чиито имена не се съобщават, се издирват с Европейски заповеди за арест, в Шенгенската информационна система и чрез Интерпол с червена бюлетина, информират от държавното обвинение.

Руска връзка с отравянето - собственото, на сина си и на Тахчев, направи самият Гебрев. Преди година той обяви, че тримата са били отровени със забраненото вещество „Новичок“, използвано при опита за отравяне на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания.

След тези изявления на Емилиян Гебрев прокуратурата се активизира по делото, а напоследък и разсекрети част от събраните доказателства. Така стана ясно, че един от заподозрените за отравянето на Скрипал е пътувал и до България, и то по същото време, когато е отровен Гебрев.

Според държавното обвинение най-вероятният мотив за опита за отравяне на Гебрев, сина му и директора в „Емко“ са оръжейни доставки за Украйна през 2014 г. и 2015 г. Разследващите не виждат връзка между покушението и опитите на Емилиян Гебрев да придобие оръжейното предприятие „Дунарит“.

Междувременно Министерството на външните работи на Русия призова българските власти да си сътрудничат с руските правоохранителни органи по повод обвиненията срещу трима руски граждани в опит за умишлено отравяне преди 5 години на бизнесмена, сина му и Валентин Тахчиев, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова на редовния си седмичен брифинг.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна