Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристин Лагард от ЕЦБ: Глобалната търговска несигурност отслабва

Кристин Лагард, президент на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Глобалната търговска несигурност започна да отслабва в последно време, заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард на пресконференция след края на първото за годината заседание, визирайки подписаната неотдавна "първа фаза" от търговско споразумение между САЩ и Китай.

Тя обаче добави, че все още съществуват геополитически рискове, нарастващ протекционизъм и рискове, свързани с уязвимостта на развиващите се пазари. С оглед на това рисковете пред растежните перспективи "остават насочени в посока надолу" (за по-слаб от очакваното икономически растеж), въпреки че на днешното заседание членовете на ЕЦБ са обсъди дали рисковете са по-близки до балансирани.

Г-жа Лагард каза, че инфлационните цели на ЕЦБ в средносрочен план продължават да се поддържат от водената от банката парична политика, икономическата експанзия и растеж на заплатите. Тя посочи, че постъпващите икономически данни сочат за стабилизиране на растежа в еврозоната, но отбеляза, че промишленото производството продължава да ограничава растежа. Лагард обаче подчерта, че строителството и сектора на услугите остават устойчиви.

Президентът на ЕЦБ потвърди, че банката ще продължи с приспособяващата стимулираща парична политика, докато инфлацията не достигне целевия си процент от близо, но под 2 на сто, като в същото време банката остава готова да коригира всички налични инструменти по подходящ начин.

Срещата Тръмп - фонд дер Лайен е положителен сигнал за търговските преговори

Според Лагард срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и президента на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на Световния икономически форум в Давос представлява "положителен сигнал" в търговските преговори, които трябва да се ускорят. Тя добави, че очаква "работата в тази посока да продължи" и подчерта, че централната банка следи "много внимателно преговорите и рамката на отношенията между САЩ и ЕС".

Лагард очаква новият стратегически преглед на политиката на ЕЦБ да бъде завършен до ноември или декември

Относно започналия от ЕЦБ стратегически преглед на парична политика, г-жа Лагард посочи, че банката се надява да вземе окончателно решение за стратегията си през ноември или декември, но добави, че вижда декември като по-вероятна дата, когато новата стратегия на ЕЦБ ще бъде публично оповестена. В тази връзка Лагард посочи, че ЕЦБ ще следва настоящата си стратегия, докато не разполага с нова и че течащият стратегически преглед няма да повлияе на решенията на централната банка по време на заседанията през настоящата година.

Тя отбеляза, че банката ще продължи да следи макроикономическите параметри, паричната ситуация и пазарите при определяне на бъдещите си политически решения.

Започналият стратегически преглед ще оцени страничните ефекти от политиката на отрицателни лихви, отбеляза Кристин Лагард.

Според нея климатични промени представляват заплаха за финансова стабилност.

Какво ще включва прегледа на ЕЦБ на нейната стратегия на парична политика

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) започна преглед на стратегията си за парична политика. Стратегията на паричната политика беше приета през 1998 година, а някои от нейните елементи бяха изяснени през 2003 година.

Прегледът на тази досегашна стратегия ще включва количествено формулиране на ценовата стабилност, инструментариума на паричната политика, икономическите и паричните анализи и комуникационните практики. Други съображения, като финансовата стабилност, заетостта и устойчивостта на околната среда, също ще бъдат част от стратегическия преглед на ЕЦБ, който се очаква да приключи до края на 2020 година.

Прегледът ще се основава на задълбочен анализ и непредубеденост, ангажирайки всички заинтересовани страни.

"Тъй като нашите икономики претърпяват дълбоки промени, е време за преглед на стратегията на ЕЦБ, за да гарантираме, че изпълняваме мандата си в най-добър интерес на европейците", посочи шефът на централната банка Кристин Лагард.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна