Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилия Милчева: Държавата се кани да направи данъчно облагане, за което сега обвинява Божков

Снимка: БНТ

"Държавата, в лицето на Валери Симеонов, се кани да направи същото данъчно облагане, за което обвинява Васил Божков и неговите лотарии, и когато ги национализира, те да бъдат облагани по начина, по който бяха облагани активите на г-н Божков в лотариите". Това каза пред БНР журналистката Емилия Милчева в коментар на информациите, че Комисията по хазарта е таксувала по различени начини държавния спортен тотализатор и частните оператори, вследствие на което 210 милиона лева не са постъпили в държавния бюджет от лотарийните игри, и че бюджетната комисия днес одобри на първо четене проектозакона на депутата от НФСБ Валери Симеонов, с който се разрешава лотария да се провежда единствено от държавата. Според нея в България хазартът е на всяка крачка:

"Бизнесът с лотариите очевидно е много апетитен", каза тя и добави, че явно има много интереси, които правят много слаба позицията на държавата, че просто иска да вземе този бизнес и да го контролира:

"Държавата трябва да мотивира това предложение за Националната агенция по хазарта, защо поставя приоритет на един такъв бизнес. Това означава ли, че развитието на хазарта ще го правим проспериращ бизнес в България".

Тя посочи, че не е ясно къде отиват парите, които се отчисляват от хазарта за Министерството на младежта и спорта.

По повод думите на Божков (в интервю за "Свободна Европа" - бел. ред.), че не е бил притискан, за да издържа футболния клуб "Левски", Милчева коментира в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт", че това е публична тайна, че едва ли той е искал да финансира клуба, но е бил накаран да го направи.

По думите на журналистката трябва да бъде отбелязан фактът, че Васил Божков се появи под светлината на прожекторите: 

"Това е човек, чието име в България не се споменава, въпреки че е един от най-богатите хора в страната. За да реши да говори пред медиите, това означава, че той наистина се чувства застрашен".

Тя прогнозира, че след срещата на премиера с фенове на "Левски" ще се стигне до някаква договорка между Бойко Борисов и Васил Божков: "Смятам, че те ще се разберат като бизнесмени". 

Цялото интервю на Людмила Железова с Емилия Милчева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна