Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската вирусна епидемия оцвети в червено и Уолстрийт

Търговията на Уолстрийт стартира с понижения, следвайки негативното представяне на борсите в Азия и Европа на фона на засилващите се притеснения относно епидемията на новия коронавирус в Китай, която вече доведе до пълната блокада на два многомилионни града в азиатска държава и до опасения, че може да прерасне в пандемия.

По последна информация броят на загиналите от смъртоносния вирус в Китай е 17, а заразени са вече близо 600 точно преди началото на Лунната нова година, когато по принцип милиони китайци се отправят на едноседмични пътувания в и извън страната. Съобщава се за заразени във все повече други, предимно азиатски държави, което засилва опасенията, че евентуална вирусна пандемия може да засегне все още нестабилната азиатска и световна икономика.

Смесените финансови отчети за последното тримесечие на големи американски компании също допринасят за негативната инвеститорска настройка на пазарите на акции в САЩ.

Индексът DJIA стартира търговията в четвъртък с понижение от над 100 пункта (понижение с 0,4%), широкият индекс S&P500 - с 0,3%, а технологичният Nasdaq Composite - с 0,15%.

Акциите на Procter & Gamble поевтиняват слабо с 0,1%, след като голямата компания за потребителски продукти отчете по-добри от очакваното печалби през последното тримесечие, но при по-слаби данни за приходите.

Спад с 2,5% има при акциите на  Comcast Corp., въпреки че медийният гигант представи по-добри данни за приходите и продажбите през последното тримесечие на 2019-а година, тъй като нейното поделение NBC Universal отчете спад на приходите с 2,6% при техен растеж с 1,4% за Sky.

Слабо понижение с 0,2% има при акциите на American Airlines Group Inc. след смесен финансов отчет на големия авиопревозвач. Ръст с близо 5% обаче има при акциите на друг американски авиопревозвач - JetBlue Airways Corp. след силни печалби за последното тримесечие.

Силно поевтиняване с между 4% и 5% има при акциите на казино и хотелиерските оператори като Wynn Resorts Ltd , Melco Resorts & Entertainment Ltd и Las Vegas Sands Corp, тъй като голяма част от техните приходи идват от Китай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна