Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

НС гласува поправки в Закона за автомобилните превози

Снимка: БГНЕС

Народното събрание реши на първо четене всички транспортни схеми, които се предлагат от общините, да се съгласуват с изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.  

Тази мярка в закона за автомобилните превози цели да се премахнат несъответствията между броя на пътниците и транспорта, с който се извършват превозите.

Приетите текстове са част от мерките за справяне с кухи фирми – т.нар. „пощенски кутии“, които създават нелоялна конкуренция, ощетяват държавата и са пряка заплаха за здравето на гражданите.

Иван Вълков от ГЕРБ обърна внимание, че се търси законов начин слабо населените и трудно достъпни планински райони да не останат без обществен транспорт.

Никола Динков от БСП подложи под съмнение възможността транспортни фирми да се съгласят да обслужват отдалечени и труднодостъпни места, дори да имат пътници.

С поправките се реши още създаването на единен електронен регистър за таксиметровите шофьори и възможност за различен размер на автогарово обслужване по видове транспортни схеми.

Задължават се кметовете на общини да създават и поддържат регистри на превозните средства и лицата, които извършват превози с атракционна цел, на територията на дадена община.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

(Не)зависимостта на властите

публикувано на 19.02.20 в 11:54