Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

И села в Треклянско са на воден режим заради сушата

Снимка: архив

Няколко села в най-малката община - Трекляно - с около 350 жители, в 19 населеин места, са на воден режим заради сушата и честите аварии по ВиК мрежата, казаха от общината. Някои от населените места и махали са извън обслужването на оператора "Кюстендилска вода" и за водоподаването им отговоря единствено общината. 
На воден режим е село Злогош, което е и с най-много жители - около 30, поради падналия дебит на водоизточниците, казаха от "Кюстендилска вода". В Горни Кортен също имат вода в етделни часове, каза секретарят на общината Василка Кирилова:
"Няма сняг. Имаме много села, които са на режим. Има и много течове. Много къщи не се обитават и не се знае там водопроводите в какво състояние са. Когато имаме информация отстраняваме повредите, но не можем да стигнем до всички."
Повечето от 19-те села в граничната община  са на собствен водоизточник, каптажи, които преди две-три години бяха почистени и водоизвеждащите канали бяха подменени. В сухата зима и намалелия дебит обаче те замръзват и водата не достига.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Най-четени