Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски дипломати уличени в шпионаж у нас

МВнР ги обяви за персона нон грата и даде 48 часа да напуснат страната

| обновено на 25.01.20 в 01:25
Снимка: Посолство на РФ

Прокуратурата е събрала доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната ни от двама руски граждани, ползващи се с дипломатически имунитет. 

Разследваните имат 48 часа да напуснат България

Сигналът срещу двамата е подаден от ДАНС. 

Прокуратурата установява впоследствие, че служител в Търговското представителство на Руската федерация в София от октомври 2018 година досега е осъществявал контакти с български граждани, за да си осигури информация в сферата на енергетиката. Събраното изпращал към руска разузнавателна служба. За реализирането на незаконната си дейност той осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера. 

Вторият руски гражданин с дипломатически статут е първи секретар в консулския отдел на руското посолство, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева:

"В периода от 2017 година до настоящия момент е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсел информация за механизмите на изборния процес в страната".

Заради дипломатическия им имунитет делата срещу двамата са спрени, а главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за установеното при разследванията и за действията на прокуратурата.

Пред ТАСС руският посланик Анатолий Макаров заяви, че официално дипломатическата мисия в София не е получавала никаква информация за повдигнатите обвинения. 

„Не разполагаме с информация за разследването на българската прокуратура срещу двама руски дипломати, заподозрени в шпионаж“, заяви днес пред журналисти и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

МВнР привика руския посланик

Министерство на външните работи привика руския посланик във връзка с новото разследване и му връчи две протестни ноти.

Преди срещата министър Екатерина Захариева поясни, че МВнР проверява случая и най-вероятно двамата руски дипломати ще бъдат обявени за "персона нон грата".

„Две писма за двама граждани са получени днес в МВнР. Разбира се, ще предприемем действията, която сме длъжни да предприемем, а най-вероятно обявяване за персона нон грата на въпросните двама дипломати. В рамките на днешния ден ще бъде извикан и посланикът, за да бъде информиран за това решение“, каза Екатерина Захариева

На посланика на Русия са връчени ноти за обявяване на дипломата и служителя за «персона нон грата» 

От посолството на Русия у нас съобщиха за срещата на руския посланик във Външното министерство. На посланика са връчени ноти за обявяване на дипломат на посолството за «персона нон грата» и за обявяване на служител на Търговското представителство за неприемлив в съответствие с Виенската конвенция на дипломатическите отношения от 1961 г. "Никакви доказателства, потвърждаващи осъществяване на дейност, несъвместима със статута им, не бяха представени", се твърди в изявлението на руското посолство у нас. 

Въпросните сътрудници ще напуснат страната в посочените в нотите срокове и руската страна си запазва право за ответни действия

От руското посолство изразяват и недоволство, че информацията за двамата руски дипломати е разпространена в публичното пространство преди посланика да бъде официално уведомен.

Американското посолство приветства мерките на българските власти

Посолството на Съединените щати приветства българските власти за решението им от петък да обявят за нежелани двама руски дипломати, уличени в шпионска дейност, и за обвиненията, повдигнати в четвъртък заради опита за отравяне на бизнесмена Емилиян Гебрев. Според посланик Херо Мустафа, действията на българското правителство са "за защита на независимостта и суверенитета на страната". Като припомня експулсирането на трима руски дипломати отпреди няколко месеца, американското дипломатическо представителство обръща внимание върху наличието на "убедителни" сведения за "поредица от злонамерени действия на представители на руското правителство на българска територия."


През октомври 2019, отново заради данни за изнасяне на разузнавателна информация от страната беше изгонен един от деветимата първи секретари на руското посолство. Реципрочно български дипломат беше принуден да напусне Русия. 

За шпионска дейност в полза на Русия обвинение беше повдигнато на председателя на сдружение "Русофили" Николай Малинов. По същото дело десетгодишни забрани да влизат в страната бяха наложени на за близкия до Кремъл  генерал Леонид Решетников и бизнесмена Константин Малофеев. 

Вчера пък беше обявено, че са повдигнати обвинения на трима руснаци за отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев. Тримата се издирват по всички международни канали


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна