Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е искала да каже Наредба Н 18

Никога досега нова регулация не е създавала толкова проблеми на бизнеса, а и на самата администрация

БНР Новини

Наредба Н 18 е регулация, която възниква, за да постави изисквания към касовите апарати в търговската мрежа. После наредбата се разпростира върху софтуерите за управление на фирмите от почти всички сектори и продажбите чрез интернет. И продължава да се разраства и да набъбва от нови и нови изисквания, а срокът за привеждане на работата в съответствие с новите изисквания е 31 януари. 

Никога досега нова регулация не е създавала толкова проблеми на бизнеса, а и на самата администрация, коментират потърпевши търговци и излизат на протест срещу новите правила. 

По-малко от десет дни преди крайния срок не е ясно какво точно са искали да кажат данъчните. В студиото на "Нашият ден" Радостина Хлебарова, търговец, и Христо Петров, собственик на счетоводна къща, коментират доколко адекватни са мерките, целящи финансова яснота и събираемост.

Хлебарова казва, че според НАП разходите на малък търговец за година според новите изисквания ще са между 120 и 240 лв. Но всъщност разходите могат да достигнат грубо до 1600 лв. инвестиция. И дава пример с оферта от фирма за софтуер за управление на продажбите в търговския обект (СУПТО): 288 лв. за лиценз, 240 за тъй наречения "безплатен SQL сървър", 240 за архивиране, 84 за попълване на данните, около 300 за инсталация, около 500 за поддръжка – това прави около 1600, плюс 1200 за всяка следваща година, като тук не се включват непредвидени разходи, подмяна на техниката, обучение на персонала и хонорар за IT специалист, ако има проблем.

В хаоса от сложно написани и понякога противоречащи си текстове се очаква предприемачите да хвърлят солидни инвестиции в подмяна на фискални устройства и софтуерни програми

Държавата не може да оцени въздействието, освен очакването, че ще изсветлеят около 300 млн. лв. годишно. По груби сметки на бизнеса инвестициите в подмяна на фискални устройства и компютърни програми ще надхвърлят половин милиард лева. 

Малките и средните търговци са объркани от сложните и непрекъснато поправяни нормативни уредби.

"За 2019-а са направени 242 промени не успяваме да ги следим казва Христо Петров  а имаме да следим и други наредби, освен Наредба Н 18."

Доколко е оправдано очакването за изсветляване на бизнеса?

Росен Бъчваров, говорител на НАП, обясни, че регулациите целят да извадят на светло онлайн търговията, която не плаща данъци в размер на 170 млн. лева на година.

Дебатът в студиото се води в експертен тон и остава слушателя с впечатление, че цената за въвеждането на наредбата ще бъде платена най-вече от тези, които и досега са били на светло.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!