Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Театърът чете“ – нова инициатива на Варненския театър

В началото на новата година Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ започва новата си инициатива „Театърът чете“, с която ще предложи на публиката си по-различно и необичайно преживяване. 

Всеки месец актьори от трупата ще четат пред публика текстове на връстници на театъра, като всяко издание ще е различно от предходните. Така тази година публиката ще се срещне с текстове на автори, родени през 1920 година, а догодина – на автори, родени през 1921 г. Четенията ще бъдат винаги на Сцена Ротонда, винаги в съботен ден и винаги от 18 часа.

„Театърът чете“ е част от разнообразната програма, посветена на 100-годишнината на Варненския драматичен театър през 2021 година.

Първото издание на „Театърът чете“ е на 25 януари, когато актьорите Станислав Кондов, Ивайло Иванов и Петя Ангелова ще представят текстове на Стефан Дичев, Айзък Азимов и Федерико Фелини. Водещ на вечерта ще бъде обичаният актьор и режисьор Стоян Радев.

На 22 февруари Полина Недкова, Гергана Арнаудова и Константин Соколов ще четат творби от Леда и Гео Милеви, а водеща ще бъде Милена Кънева. 

Ще има месец, посветен само на българските автори – разбира се, месец май. Април ще е посветен само на Валери Петров – тогава се навършват 100 години от рождението му. В тези две издания ще се включи почти цялата трупа. Юни е месец на децата, затова Цветина Петрова и Теодора Михайлова ще разлистят "Мечо Пух", разказа Даниела Димова, директор на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна. 

В интервю за „Артефир“ тя представи и спектаклите, с които варненската трупа ще гостува след броени дни на софийската публика.

„Сън“ – представление за юноши от Магда Борисова, в постановка на Стоян Радев, ще има две представления на 8 февруари – от 11 часа и от 16 часа, в столичния театър „Театро“

„Двубой“ от Иван Вазов, също в постановка на Стоян Радев, ще гостува на 9 февруари на сцената на Младежкия театър „Николай Бинев“.

Комедията „Само за жени“ от Дарио Фо, под режисурата на Костадин Бандутов, можете да гледате на 10 февруари в Театър „Българска армия“.

Премиерният спектакъл „Отело“ от Уилям Шекспир, в постановка на проф. Пламен Марков, ще гостува на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ на 9 март.

В звуковия файл можете да чуете и кои са новите премиери, които предстоят в следващите месеци на варненска сцена.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна