Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мъстейн - Симфония на (само)унищожението

Мрачните часове на лидера на "Мегадет" и танцът му с дявола в автобиографична книга на български

3
Снимка: ЕПА/БГНЕС


По-малко от месец преди "Мегадет" да се разбеснеят отново в София, по книжарниците излезе автобиографията на Дейв Мъстейн. Страници, пропити от болезнени откровения, много музика, страх, гняв и ценни частици от историята на две от най-великите банди в метъла - "Мегадет" и "Металика". Потапяме ви в мрачните часове на Дейв и танца му с дявола през годините.

Рецепта за "Мегадейв"

Ограбено кратко детство, малтретиращ родител алкохолик, умопобъркваща религиозна смес от Свидетели на Йехова и сатанизъм, алкохолизъм и наркозависимост, довеждащи до отчаяние професионални и артистични спънки, влизане в клиника за възстановяване - около 18 пъти, близки срещи със смъртта.
Дано сте си записали взривоопасните съставки, за да си направите Дейв Мъстейн у дома. Не е проблем и да не сте, защото цялата рецепта в малко над 300 страници вече е на българския пазар в автобиографичната книга на фронтмена на "Мегадет". Болезнено, на места забавно и шокиращо, изстрадано откровение за над 40-годишната история на едно метъл пътуване под командването на рижия капитан.

Живот с 300 в насрещното

Историята на Дейв Мъстейн преминава през тежки раздели, трудни прошки, сълзи в очите на приятелите и необуздан гняв към всичко като водещ творчески порив. Дами и господа, негово величество Дейв Мъстейн влиза с шут, пиян и надрусан. И смята да остане.

Обратното броене до почти пълното унищожение на Мъстейн започва с раждането му на 13 септември 1961 г. в Калифорния. Не очаквайте да се движим хронологично. Ще гледаме през замъгления от крек и спийдбол поглед на Дейв.

Еднояйчният превод или "Тройка по Мъстейнски"

Ако хеви метълът е музика, която звучи като сеещи бомби оръдия, то "Мегадет" обстрелват директно с напалм. Няма място за страх, защото на бойното поле на българския превод има двойно еднояйчно подкрепление - Диана Стойкова и Евгения Бернщайн. Диана от сестринския преводачески тандем за символиката на числото 3:

"Бях превеждала книгата Слаш от "Гънс енд Роузис" и вече се познавахме с издателя. Затова за превода той потърси мен и сестра ми, с която сме еднояйчни близначки. Тя обаче беше заета и ми прехвърли на мен част от главите. Така се оказа, че работим заедно по превода на една и съща книга. Това, може би, е единственият случай в света, при който еднояйчни близначки превеждат автобиографична книга. Ако Дейв Мъстейн разбере за това, имайки предвив неговия начин на живот, този факт по-скоро ще му хареса."

Родителите на Дейв се развеждат, когато е съвсем малък. Детските години са изпълнени с постоянен страх от бащата, който преследва местещото се от щат в щат семейство. Следва срещата с наркотиците, която ще продължи дълго и ще му причинява доста беди през годините.

Тежки моменти за Мъстейн. А дали са били такива и за преводачката му? Отговорът от Диана:

"Колкото и да е напрягащо, когато имаш краен срок, трябва да вървиш напред. Но да, имало е моменти, в които просто трябваше да стана от компютъра, да погледна навън и да видя нещо друго. Да се откъсна от този свят на злоупотреби."

Далеч от Дейв, но за малко

Перфектната среда, която Диана си създава в името на превода, е откъсване от медийния образ на Мъстейн:   

"Когато личността е ярка като Дейв Мъстейн, е много трудно достатъчно добре да предадеш неговия глас. Точно заради това, когато превеждах книгата, не слушах негови интервюта. Мъстейн е толкова специфичен, че в един момент тотално се отделя от теб и ти не можеш да зазвучиш като него."

Отварянето на раната "Металика", слонската доза свирепост

„Не беше само заради перченето, мацките и опиатите да стана известен. Щом вземех китарата в ръце, се чувствах добре в кожата си. Опъвах струните и имах усещането за хармония и завършеност, които никога не съм изпитвал като дете“, разказва Дейв в книгата за първите си години като част от "Металика".
Перфектният звяр, който дори тежките наркотици и промишлените количества алкохол не могат да отклонят от начертания път. Изритването от "Металика" дава слонска доза свирепост и амбиция, но и преследващата сянка на Джеймс, Ларс и компания... Една рана, която ще кърви с години, но и ще ражда много музика.

Парещият блясък на сцената

Следва среща с бойния другар в музиката, партитата, наркотиците, пиячката и всичко прилежащо - басистът Дейвид Елефсън. Мъстейн влиза във вихъра си - бърз, шумен и неуправляем. Ражда се Мегадейв.

Анатомия на гнева

Цвърчащ лабораторен плъх, котки, правещи любов или просто яростно съскане през зъби. Гласът на Мегадейв не остава никого равнодушен. Той е част от арсенала му, наравно с канонадата от рифове и режещо препускащите сола. Отвъд емоцията на музиката правим опит за анализ на техниката на Мъстейн с вокалния педагог Борис Иванакиев. Той обяснява нервната енергия в гласа на Дейв:

"Това е техника, чрез която придаваш по-голямо напрежение в ларинкса. Отнасят го т. нар. "фалшиви гласни струни". Те са предпазна тъкан около истинските. Целта е така да придадеш напрежението, че истинските ти гласни струни да не са до такава степен натоварени, а самият "драйв" да дойде от фалшивите гласни струни, за да се избегне натоварване и травма."

Фалшиви гласни струни, но съвсем истинска емоция за феновете, защото в крайна сметка всичко е за тях. Един от концертите на "Мегадет" в София докарва Иван до сълзи:

"По време на първия концерт, на който бях тук в София, го посочих с пръст. Той ме погледна и ми отвърна със същото като вдигна палец. Беше страхотно. Чаках го да дойде доста години, за да го видя."

Фенски истории и от още един дай хард Мегадетец - Макс, който вижда позитивната страна на раздялата на Мъстейн с "Металика":

"Харесвам и уважавам и двете банди. Смятам, че са неразривно свързани. Виждам доброто в раздялата им, защото така са се получили две яки банди."

На целия свят, на всичките ми приятели, обичам ви, трябва да си тръгна…

Това пее Дейв в A Tout Le Monde. Край обаче няма. Няма място за сбогуване, защото бесовете на Мъстейн ще вилнеят отново в София на 22 февруари. "Мегадет" идват със своята симфония на унищожението, защото бизнесът им е да убиват.

Целия материал за историята и емоцията "Мегадейв" можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия

Още от