Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 новиорегистрирани огнища на АЧС при дивите свине в Шуменско през януари

4
Снимка: Радио Шумен

17 са регистрираните нови огнища на Африканска чума при дивите свине в Шуменска област от 4 януари до момента. Това стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия. В същото време от Регионалната дирекция по горите съобщават, че намалява популацията на дивите прасета

Огнищата са на териториите на Шумен, Смядово, Нови пазар и селата Сушина, Могила, Борци, Ивански, Александрово, Веселиново, Риш и Марково, обявиха д-р Наташа Баева и д-р Катя Райкинска от Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен.

"По отношение на огнището в Никола Козлево - там нещата са приключили на 19 януари. От 9 януари има забрана на кланиците на индустриалните ферми за движение на свине. Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ е спряно движението на живи животни от свинефермите", казаха те.

В Шуменска област продължават ловните излети, но намаляват отстреляните диви прасета, съобщи инж.Емил Гелов - директор на Регионалната дирекция по горите в Шумен.

"Популацията намалява като резултат от завишения брой на ловните излети, както и в резултат на действието на самата болест. На територията на Шуменска област има няколко сдружения, които при над 100 излета не са отстреляли нито една дива свиня", посочи той.

Продължава забраната за търговия, придвижване и транспортиране в област Шумен на домашни свине с изключение на тези от индустриални свиневъдни стопанства и ферми тип А, намиращи се извън 10-километровата предпазна зона, както и забраната за свободно пасищно отглеждане на домашни свине, включително от породата „Източнобалканска свиня” и техните кръстоски, както и забраната за организирането и провеждането на пазари на свине.

Забранява се отглеждането на открито на домашни птици от всички видове във връзка с болестта инфлуенца по птиците, също така стана ясно на заседанието на Областната епизоотична комисия в Шумен. 

Заповедта е на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните от 23 януари. 

Не се допуска и  провеждането на изложби и пазари за птици. До края на месеца трябва де се проведат срещи с представители на орнитоложки дружества и ловни организации за набелязване на мерки за извършване на засилен контрол при дивите птици. 

Също до 31 януари всяка община трябва да набележи конкретни мерки  за недопускане на болестта инфлуенца по птиците на територията на област Шумен. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени