Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган към Меркел: Да не повторим "сирийската грешка" в Либия

Ангела Меркел и Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган се срещна в петък с немския канцлер Ангела Меркел, която е на посещение в Истанбул по повод на церемония по откриване на нов кампус в Турско-германския университет.

Основни теми в разговорите на двамата лидери бяха ситуациите в Либия и Сирия.

По време на последвалата съвместна пресконференция Реджеп Ердоган призова за натиск срещу сирийския президент Башар Асад за прекратяване на атаките в Идлиб и срещу либийския генерал Халифа Хафтар да приеме примирие в страната.

Според Ердоган неотдавнашната международна конференция за Либия и произтичащия от нея мирен план са важна стъпка към възстановяване на политическата стабилност в страната. Той добави, че успехът на плана зависи от неговото прилагане на място и подчерта, че "сирийската грешка" не трябва да се повтаря в Либия.

Реджеп Ердоган призова международната общност да окаже натиск върху лидера на Либийската национална армия - генерал Халифа Хафтар, за когото Турция счита, че няма място в преговорите, тъй като е нелегитимен. "Ако не искаме да споделяме страната с Ислямска държава, с Ал Кайда и други наемници, трябва да ускорим процеса за разрешаване на конфликта. Ще работим с германските приятели, за да прекратим по-бързо либийската криза", посочи турският президент.

Силите на Хафтат, базирани в Източна Либия, контролират големи части от страната. "Турция е решена да не остави сами братята си в Либия и ще им окажа всяка помощ, на каквато е способна", добави Реджеп Тайип Ердоган.

Той също така определи като "хуманитарна отговорност" на Европейския съюз неговите страните-членки да предоставят повече и по-бързо помощ за сирийците и посочи, че 400 000 бежанци от Идлиб са се отправили към турската граница заради подновените атаки от страна на сирийските правителствени сили.

От своя страна немският канцлер обеща финансова помощ за бежанците от Идлиб.

Освен финансова помощ, Германия може да подкрепи построяването на убежища за бежанците, напускащи северната сирийска провинция Идлиб, ангажира се Ангела Меркел. Тя обясни, че става дума за изграждане на трайни постройки за хората, които понастоящем живеят в палаткови лагери.

Идлиб е последният  бастион на радикалната сирийска опозиция и в него са събрани около 3 млн. души от различни краища на страната. Силите на Башар Асад с руска въздушна подкрепа са решени да си върнат контрола върху града и да елиминират радикалните групировки в района.

Германският канцлер Ангела Меркел също така предложи до три месеца да бъде организирана четиристранна среща за Сирия с участието на лидерите на Русия, Германия, Турция и Франция.

И двамата лидери се обявиха за развитие на двустранните отношения. Германският канцлер постави обаче и въпроса за германските граждани, задържани в Турция.

Визитата на германския канцлер в Турция има важно значение и поради факта, че Берлин е следващият ротационен председател на Евросъюза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна