Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският вирус достигна Европа

| обновено на 25.01.20 в 16:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият коронавирус достигна Европа - Франция потвърди за три случая. Междувременно 18 града в Китай с население 56 милиона души, са под карантина. Хонконг обяви извънредно положение заради петте потвърдени инфекции, а САЩ ще изтеглят всички американски граждани и дипломати от китайския град Ухан - епицентърът на разпространението на болестта.

Един пациент е хоспитализиран в Париж, а друг - в югозападния град Бордо. Според френския министър на здравеопазването Анес Бюзен е вероятно в страната скоро ще възникнат и други случаи.

„Ще разберем с кого са контактували пациентите, дали положителна проба, и ще се свържем с тях. Пациентът от Бордо е бил в контакт с десетки хора, но ние ще се свържем с тях, за да им дадем инструкции“, каза тя

Заболелият пациент от Бордо се е върнал от Китай преди десетина дни, съобщи кметът на града Никола Флориан, и добави, че вече има идентифицирани хора, с които той е общувал, и припомни, че инкубационния период на вируса е 15 дни:

„Не трябва да изпадаме в паника, трябва да сме бдителни. В постоянен контакт сме с болницата и властите и ако има нужда от мобилизиране на силите на града, ще го направим, но за момента няма нужда от паника, всичко към момента е наред“, каза кметът на Бордо.

Австралия потвърди първите си четири случая, а Малайзия - три.

Великобритания проследява 2000 души, които в последните седмици са пристигнали в страната от Китай. Там има пациент, за когото се подозира, че е заразен с коронавируса.

Втори случай беше регистриран и в Съединените щати - в Чикаго.

Жертвите към момента са 41, а заразените в световен мащаб - над 1300.

Китайските власти спират всички групови туристически пътувания в страната и в чужбина. Те отмениха публичните празненства по случай началото на Лунната нова година днес. 56 милиона души в страната са под карантина, отменени бяха редица тържества и са затворени големите туристически атракции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна