Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боби Бобев: САЩ заостриха вниманието си към Западните Балкани

Боби Бобев
Снимка: БГНЕС

САЩ заостриха вниманието си към Западните Балкани, коментира в интервю за БНР професор Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово.

В предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ професорът сочи, че през последните месеци е назначен специален пратеник на президента Тръмп за региона – Матю Палмър, а след това американския посланик в Германия Ричард Гренел е определен за постоянен представител на президента в диалога между Белград и Прищина.

Според професор Бобев Гренел е отправил при визитата си по-рано тази седмица в Белград две ясни послания, които могат да бъдат сравнени с „извиване на ръце“ - диалогът между двете страни да бъде незабавно възстановен, като Косово оттегли стопроцентовите мита върху вноса на сръбски стоки, а Сърбия да прекрати негативната си кампания за оттеглянето на признаването на косовската независимост.

Бившият български посланик в Албания и Косово посочи, че Америка е дала на Прищина и Белград ясен знак, че ако това не се случи, САЩ ще се оттеглят от посредническата си мисия.

Сърбия реагира на посланията на Гренел като каза, че това са различни неща. Белград твърди, че има основание да се води негативна кампания срещу признаването на Косово, докато въвеждането на извънредните мита е било безпричинно.

Преди дни сръбският вицепремиер и министър на търговията Расим Ляич заяви, че загубите на Сърбия от нереализиран износ за Косово на ден са 1 милион и 39 хиляди евро – т.е. над 300 милиона евро годишно, отбеляза Бобев.

Според него е налице известен пробив с неотдавнашното споразумение за възстановяване на полетите между Белград и Прищина. След което веднага се заговорило за възстановяване на железопътната връзка, която съществу.

Проф. Бобев обаче не очаква бързо възобновяване на диалога между Сърбия и Косово.

„Трудно е да се случи това“, каза той, визирайки липсата на правителство в Прищина, както и предстоящите избори в Сърбия.

Препозициониране на партиите в Косово

„Във вътрешнополитически план има препозициониране“ в Косово, каза Боби Бобев, коментирайки невъзможността за сформиране на правителство в Прищина повече от три месеца след изборите там.

„За първи път откакто се формират правителства Демократическата партия на Косово (ДПК - на президента Хашим Тачи – б.р.) ще остане извън правителството“, каза посочи той, като посочи, че сега има две формули за правителство, като ДПК не влиза в нито една от тях.

Според него основният проблем между двете партии, победили на изборите – „Самоопределение“ и Демократичния съюз на Косово (ДСК), е президентският пост.

Видимо Иса Мустафа – лидер на ДСК, иска да бъде президент – третият от тази партия след Ибрахим Ругова и Фатмир Сейдиу, което се явява като препъни камък. Това обаче  предполага сложна размяна на постове.

Преговорите между „Самоопределение“ и ДСК за правителство се водеха с презумпцията премиерът и председателят на парламента да са от различни партии. Но след като лидерът на „Самоопределение“ Албин Курти получи мандат за правителство, двата поста се държат от партията му.

Сега от ДСК искат председателят на парламента да подаде оставка, като на негово място бъде избран представител от ДСК, а един ден, когато от ДСК бъде излъчен президент, тогава да върнат шефския пост на парламента на „Самоопределение“.

„Това е доста сложно“, каза Боби Бобев, който е доктор по история от Института по балканистика към БАН.

По думите му днес се очаква среща между Иса Мустафа и Албин Курти, като според съобщения в пресата в Прищина би могло утре работните групи на двете партии да стигнат до окончателно споразумение за формиране на правителство.

На Курти му остават 10 дни, за да формира правителство, след което по конституция ще има още един опит, преди да се стигна до нови избори.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени