Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Дупница потвърди глобата на фирма, съхраняваща отпадъци под АМ "Струма"

Част от магистрала "Струма" край Дупница беше затворена заради пожар в пункт за вторични суровини
Снимка: БНР

Районният съд в Дупница потвърди глоба от 5000 лв., наложена от РИОСВ на “Феникс-Дупница” - фирмата, чийто боклук се запали през август 2019-а и пожарът нанесе поражения по виадукта на АМ "Струма". Тази глоба е наложена на дружеството месеци преди пожара под аутобана заради съхранение на отпадъци върху общински земеделски имот. 

Проверката от РИОСВ е била по сигнал на Община Дупница през 2018 година. Тогава било установено, че върху общински поземлен имот се съхраняват нерегламентирано пластмасови отпадъци, пластмасови бидони и бали с отпадъци от блистери. Съставен е акт, а три месеца по-късно е издадено наказателно постановление. 

От фирмата обжалват глобата, съдът е отхвърлил жалбата като неоснователна, но е изменил основанието, на което е наложена санкцията. 

Според съдебния състав нарушението се отнася до забраната за съхранение на отпадъците на неразрешени за това места. И тази глоба потвърждава констатациите, че "Феникс ресурс" и преди пожара е съхранявала отпадъците си в нарушение на правилата и изискванията. 

Срещу управителя на дружеството Кольо Илиев има две обвинения - за увреждане на околната среда и за безстопанственост и неосъществен контрол, довели до пожара при виадукта. Срокът за приключване на досъдебното производство е удължен, казаха от прокуратурата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!