Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пластмаса отрови рибата в река Марица край Пазарджик и Пловдив

Източникът на замърсяване е пазарджишката фирма "Екоинвест", може да има и други

Сигнал за умряла риба във водите на река Марица край пазарджишкото село Огняново е получен в 10,30 часа тази сутрин в РИОСВ – Пазарджик. 

Пред Радио Пловдив директорът на инспекцията Костадин Гешев съобщи, че сигналът е подаден на тел. 112 и веднага е сформиран проверяващ екип съвместно с "Басейнова дирекция" и Изпълнителната агенция по околната среда и водите.

Установен е източникът на замърсяването – това е пазарджишката фирма „Екоинвест“, която преработва пластмаса. Възможно е да има и други замърсители, посочи Гешев. Замърсяването идва от поречието на река Пишманка, затова се вземат проби от водата, за да се установи дали фирмата замърсител е само една. 

Предстои да бъдат назначени експертизи, каза прокурор Васил Малинов:

"Образувано е досъдебно производство по чл.352 от Наказателния кодекс: който замърсява водни площи, реки и с това създаде опасност за здравето на хората и животните, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 5 до 3 хиляди лева. Иззети са проби от четири фирми от Пазарджишко, които могат да бъдат извършители, да са замърсили водата. Ще бъдат назначени експертизи. Това е до момента. Фирми не трябва да се посочват, защото може да се окаже, че източникът е някой друг".

Първоначалните данни сочат, че рибата е умряла заради изпускането във водата на т. нар. мленки от пластмаса. Това са неразтворими вещества от пластмасата, които отиват във водата заради неправилна работа на пречиствателните съоръжения, обясни директорът на екоинспекцията в Пазарджик. Мъртва риба в Марица

За случая са уведомени районната прокуратура и дирекцията на МВР в Пазарджик. 

След Огняново, сигнали за мъртва риба във водите на Марица бяха получени и от Стамболийски и Цалапица.

Незабавно последва реакция на институциите в Пловдив. На проверка при моста в Стамболийски отидоха областният управител Дани Каназирева, директорите на "Басейнова дирекция" и на Областната дирекция за безопасност на храните в Пловдив, както и представители на пловдивската полиция. 

Уведомена е и прокуратурата в Пловдив, откъдето също са разпоредили проверка. 

За ситуацията е информиран и управителят на ВиК-Пловдив - Спартак Николов. Очаква се да бъдат взети и проби от питейната вода, заради потенциалната опасност за здравето на хората. 

Проверки на място са направили и кметовете на селата  Оризари и Цалапица – Йордан Тотев и Ивайло Данаилов. От община "Родопи" съобщават, че са взети всички необходими мерки и са в постоянна координация с РИОСВ, "Басейнова дирекция" и Агенцията по храните. 

Областният управител Дани Каназирева призова да не се консумира риба, уловена по поречието на Марица от Пазарджик до Първомай, както и да се избягва досег с речната вода. 

Органите на реда охраняват засегнатите зони. Първите резултати от бързите тестове се очаква да бъдат готови тази вечер. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още от
Будител на годината 2020