Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

56 души достигна броят на жертвите на коронавируса в Китай

| обновено на 26.01.20 в 18:44
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Смъртоносният вирус, причинил смъртта на 56 души в Китай и заразил над 2000, не е толкова опасен, колкото ТОРС - вируса на тежкия остър респираторен синдром. Новата зараза обаче става по-лесна за разпространение. Това обяви високопоставен китайски здравен служител.

Инкубационният период на новия коронавирус продължава до две седмици, като той може да се предава, докато болният е без симптоми. Твърдението е на председателя на китайската комисия по здравеопазване Ма Сяовей.

Междувременно Хонг Конг наложи забрана за посещение на града от жители на китайската провинция Хубей, или хора, които са я посещавали в последните две седмици. Това е мястото, в което избухна епидемията. Днес кметът на мегаполиса Ухан каза, че очаква в града да бъдат регистрирани още хиляда заразени пациенти.   

Заради въведените мерки за овладяване на ситуацията като транспортни блокади, 46 млн. души бяха отрязани от достъп до останалите части на страната. Сред тях са и много чужденци. Съединените щати, Франция и Япония обявиха планове за евакуация на своите граждани от засегнатите райони.  

Китай обяви и забрана за търговия и пренасяне на диви животни. Предполага се, че вирусът е тръгнал от пазар в Ухан, където нелегално са се продавали животни.

По последни данни на властите в провинция Хубей са били регистрирани и 323 нови случая на заразени с болестта. С тях броят на заразените в Китай достигна 2002 души. Подозрения за зараза има в още близо 2700 случая, но диагнозата засега не е потвърдена, предаде БТА.

Китайският Център за контрол и профилактика на заболяванията започна разработването на ваксина от нов вид срещу коронавируса, който причинява пневмония, предаде ТАСС, като цитира в. „Чайна дейли“.

„Успяхме да изолираме вируса, сега се избира конкретният щам“, добавил Сюй Венбо, ръководител на Центъра. Освен това в момента китайските експерти подбират лекарства, които противодействат ефективно на пневмонията.

Ройтерс публикува два научни анализа на епидемията, според които всеки заразен с новия вирус предава болестта средно на 2-ма или 3-ма души. Това е така при сегашните темпове на разпространение, които според експертите се влияят пряко от мерките за контрол и превенция от заболяването, които са в ход. Те трябва да спират заразяването в най-малко 60 на сто от случаите, категорични са учените.

От утре северният китайски град Тянцзин спира движението на междуградските автобуси, за да възпре разпространението на епидемията от новия коронавирус.

Град Сиан, столица на провинция Шънси, също обяви, че спира всички междуградски автобуси от 18 ч. местно време. Мерки, ограничаващи транспорта, ще бъдат наложени и в цялата източна провинция Шандун, където спира движението на междуградските автобуси, а провинция Шънси забрани влизането на  автобуси, идващи от други провинции, съобщи ДПА.

Властите в Хонконг пък обявиха, че с цел спиране на разпространението на болестта от днес се затварят популярните увеселителни паркове Дисниленд и Оушън парк. Хотелите обаче продължават нормалната си работа.

Въпреки че Китай взе драстични мерки за борба с вируса, включително забрана на груповите екскурзии в страната и чужбина, той продължава да се разпространява и извън страната.

В Канада и Португалия бяха регистрирани първите предполагаеми случаи. Пациентите са посетили китайския град Ухан, където в края на миналата година се появи болестта.

Регистрирани случаи има още във Франция, Съединените щати, Австралия, Япония, Тайланд, Сингапур, Южна Корея.

С цел спиране на разпространението на вируса, Китай постави под карантина близо 20 града и блокира транспортните връзки до тях. Бяха въведени и национални мерки за откриване на болестта във влакове, автобуси и самолети.

На място ще се преглеждат всички пътници и тези със симптоми на пневмония ще бъдат откарвани в болница.

В Ухан - градът, считан за огнище на заразата - вече са изпратени повече от 14 хиляди броя защитни облекла и над 110 хиляди чифта медицински ръкавици.  Министерството на търговията на Китай съобщи, че в Ухан и съседните райони има достатъчно големи запаси от стоки от първа необходимост. В града се изпращат хранителни стоки - яйца, риба, говеждо и свинско месо.

Опасността от пандемия заради заболяването в Европа остава ниска, казва пък за Асошиейтед прес д-р Яздан Язданпане, който лекува в Париж пациенти, разболели се от новия коронавирус. Според него смъртните случаи, причинени от новата пневмония са два пъти по-малко от тези, причинени от Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени