Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокатите на Тръмп представиха в Сената част от пледоарията си в процеса за импийчмънт

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Адвокатите на американския президент Доналд Тръмп представиха първата част от пледоарията си в процеса за импийчмънт в Сената. По време на двучасовото излагане на аргументи бе заявено, че Тръмп не е нарушил правилата.

Самият Тръмп отрича обвиненията на демократите за злоупотреба с власт и възпрепятстване на разследване на конгреса.

Според адвокатите импийчмънт мениджърите от Камарата на представителите, водени от конгресмена Адам Шиф не са успели да докажат обвиненията си. Те посочиха още, че искането за отстраняване на Тръмп от власт е атака срещу демократичните процеси и по-конкретно срещу изборите наесен.  

„Те искат от вас да скъсате всички бюлетини в страната по ваша инициатива, да лишите от решението американския народ“, заяви адвокатът на Белия Дом Пат Сиполони.

Защитата на Тръмп също заяви, че демократите са пропуснали ключови факти, не се представили пълната картина и още, че не може да им се има доверие.

Малко преди началото на изказванията на адвокатския му екип Тръмп призова в Туитър да се обърне внимание на този етап от процеса. Той също не спести остри критики срещу демократите като ги обвини в лъжи и измами.

Адвокатите на президента ще продължат пледоариите си в понеделник.

В центъра на започнатия от демократите процес са обвинения, че Тръмп е използвал военна помощ за Украйна и визита в Белия дом като лост да накара Киев да разследва политическия си опонент Джо Байдън и неговия син.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна