Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В италианската област Емилия-Романя гласуват на решаващи регионални избори

| обновено на 26.01.20 в 17:52

При повишена активност на избирателите се провеждат изборите в италианската област Емилия-Романя.

Освен там, десницата в лицето на партията "Лига" и нейния лидер Матео Салвини, се опитва да свали от власт Демократическата партия и в Калабрия.

Право на глас имат близо пет милиона и половина души. Вотът се смята за важен, защото и в двете области настоящите губернатори са от лявото политическо пространство.

Вотът започна в 7 часа местно време и ще приключи в 23 часа.

До обяд, когато официално се оповестява избирателната активност, в Калабрия от близо 2 милиона гласоподаватели бяха гласували около 10%, което е с 2% повече от предишните избори.

В Емилия-Романя трябва да гласуват над 3 милиона и половина души, но до 12 часа на обяд това бяха направили 23% от тях, което е все пак ръст от 12 пункта в сравнение с предишните регионални избори.

В тази област, която образно казано е била винаги червена и се слави с добрата си социална организация, която понесе обаче последствията от икономическите промени, засегнали цяла Италия, Матео Салвини с ”Лига” цели с всички средства да постигне обрат в своя полза. Ако се случи, той смята, че това може да се отрази на правителствената коалиция от демократи и движението „Пет звезди”, което не участва във вота.

Салвини не спази днес забраната за публични коментари, използвайки социалните мрежи, въпреки че гарантът по комуникациите AGCOM препоръча да се спазва мълчанието с всички средства на разпространение.

Според последните социологически проучвания кандидатката на десницата и сенаторка от „Лига“ Лучия Боргонцони има равни шансове с досегашния ръководител на региона Стефано Боначини, член на лявоцентристката Демократическа партия, която управлява Италия заедно с антисистемното Движение „Пет звезди“.

Министър-председателят Джузепе Конте изключи възможността за правителствена криза в случай на победа на „Лига“.

Избирателната активност ще бъде отчетена отново в 19 часа местно време.

Очаква се резултатите да бъдат обявени в понеделник сутринта.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна