Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единственият проблем на българския хазарт се казва Васил Божков, смята Цветомир Найденов

Християн Митев: Има незаконосъобразно поведение на членове на Комисията по хазарта

Християн Митев
Снимка: БГНЕС

Проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е доказала, че има незаконосъобразно поведение на членове на Комисията по хазарт, заяви пред БНР Християн Митев, депутат от НФСБ.

“Тепърва предстои да бъдат извършени проверки от страна на прокуратурата и дали има извършено престъпление от тяхна страна. Но, да, действително без тяхна намеса, без да пренебрегваш факта, че един от операторите на хазартни игри се възползва от възможността да плаща по-малък размер от таксата от 15%. По този начин всъщност намаляват приходите на държавния бюджет, възползвайки се от законодателна промяна, допусната назад във времето, която позволява нееднозначно тълкуване“, каза Митев в предаването „Неделя 150" на програма "Хоризонт".

По-рано бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене проектозакона на депутата от НФСБ Валери Симеонов, с който се разрешава лотария да се провежда единствено от държавата.

Според Митев не е необходима пълна забрана на хазартния бизнес:

“Смятам, че то трябва да става през строго определени условия. Не само установяването на държавен монопол по отношение само на лотарийните игри. И върху целия сектор, и върху целия хазарт, когато въведеш ограничение върху това къде могат да бъдат продавани съответните талони и билети за лотарийни игри. Смятам, че изцяло се предпазва обществото“.

В средата на седмицата прокуратурата влезе в Държавната комисия по хазарта.


Сигналите до прокуратурата за неплатени такси от страна на други собственици в тази сфера бяха подадени от Цветомир Найденов, собственик на хазартен бизнес.

В предаването "Неделя 150" Найденов заяви, че дълги години Комисията по хазарта е действала в полза бизнесмена Васил Божков:

“Аз не виждам кой ще застане срещу Васил Божков и ще каже – пич ти не си платил над 400 млн. Знам следното - Законът за хазарта е добре написан, единственият проблем на българския хазарт се казва Васил Божков. Защото тази Комисия по хазарта - Валери Симеонов много правилно отбеляза – тя е купена, ама е купена от 20 години“.

На 20 декември миналата година от спецобвинението обявиха, че започват проверки на някои от големите компании за залози у нас, както и че се работи по образувано през 2017 година досъдебно производство по сигнал за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда.

Цветомир Найденов подаде сигналите до прокуратурата за неплатените такси от страна на други собственици в тази сфера, след като получи заплахи за живота и здравето си от собственика на лотариен бизнес у нас - Васил Божков.

По думите на Найденов той е бил заплашван, след като е отказал да отстъпи на Божков собствения си бизнес:

“Заплахи за ликвидиране и рекет. Промени ми се животът оттогава нататък, не само на мен, но и на семейството ми, семейството на брат ми“.

От кога знае за укриването на такси

“Бях чувал през годините, но никога не се бях заравял детайлно в проблематиката“, посочи Найденов.

Според него “данъците за наземния хазарт са изключително високи“.

“Законите за хазарта в България са изключително добри. Данъците за наземния хазарт са изключително високи. Защото 15% върху оборота е най-високият данък в ЕС и в САЩ. Такъв данък няма никъде, има го само тук“, поясни той и допълни:

“Но ако си го плащаш, те затова и не го плащат“.

Интервютата с Християн Митев и Цветомир Найденов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна