Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Новаков: “Зеленият пакт“ да се налага с темпо, поносимо за икономика ни

Андрей Новаков
Снимка: БГНЕС

“Новите изисквания, новите стандарти, трябва да бъдат налагани с темпо, с което българското общество, енергетика и българската икономика могат да понесат“, каза пред БНР евродепутатът Андрей Новаков в коментар към темата за договарянето на “Зеления пакт“.

“Продължаваме да твърдим, че си даваме сметка, че бъдещето принадлежи на политики, продукти и икономика, която щади околната среда. Че не можем да си позволим заради вредни навици или заради мързел да оставим на децата си отровна околна среда“.

“Има още едно изискване и то е – тогава, когато налагаме тези изключително високи стандарти, да се съобразим със спецификите на една или друга държава“, посочи още Новаков.

Какъв е балансът

“За мен балансът е там, че всички, които се занимаваме в момента с темата, трябва да продължим да ходим по земята, без да витаем по облаците. Когато хората ме спират и ме питат – какво означава това, означава ли, че ще трябва да спрем да горим еди какви си дърва или въглища. Това означава ли, че тук не може да се произвежда нещо, което отделя повече въглероден диоксид, а в същото време на 10 километра отвъд границата, в Македония, можеш да правиш каквото пожелаеш“, каза той.

“И двамата с вас знаем, че газовете нямат свойството да седят там, където са отделени“, добави Новаков.

Финансирането

“Ако ЕС е толкова амбициозен, че залага толкова високи цели, което пак казвам е правилно и аз подкрепям подобна амбиция, то трябва да заложим достатъчно амбициозно финансиране, с което за подпомогнем тези държави, а не да ги оставяме да се справят сами“, каза евродепутатът.

Интервюто с Андрей Новаков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна