Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За хеликоптерното спасяване в сегашно време

По време на акция
Снимка: Витор Варошкин


В събота планински спасители от Дупница оказаха помощ на пострадал алпинист в района на водопада Рилска Скакавица. В акцията се включиха и два хеликоптера от Словакия, които са били ангажирани със състезание в Банско. 

Пострадалият е един от най-талантливите български катерачи - Виктор Варошкин, който е планински водач и първият лицензиран спасител за полети с хеликоптер.

Варошкин (вдясно) по време на обучение

Парадоксално, но неотдавна Виктор, който сега беше спасен от чужди хеликоптери, написа разтърсваща статия, озаглавена нееднозначно “За хеликоптерното спасяване у нас в минало време”. В нея той описа драматична спасителна акция със свое участие в качеството си на спасител и обясни защо е важно България да разполага със система за хеликоптерно спасяване.

Спасителен хеликоптер
В момента му предстои операция на счупено бедро, а по БНР отново повдигаме темата за хеликоптерното спасяване.
Разговаряхме с Димитър Димитров, организатор на планинския ултрамаратон "Пирин Ултра", част от Световните серии по скайрънинг. От известно време Димитър и най-добрият ни въздушен спасител Красимир Стоянов се опитват да убедят институциите в небоходимостта от система за хеликоптерно спасяване в България. Димитър Димитров определи като ироничен случая с пострадалия алпинист и спасител, на когото се наложи чужди хеликоптери да оказват помощ.

Чуйте интервюто в звуковия файл.
---
Новините следете в рубриката на БНР "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени