Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За ценностите в алпинизма

Ерве Бармас - за соловите предизвикателства и какво е да си сам на никога неизкачван връх

Италианският алпинист Ерве Бармас пред БНР

Сам на шестхилядник в Непал
Снимка: Ерве Бармас



В София се провежда италианска кинопанорама „Истории от планината“. Днес и в петък зрителите ще могат да видят в кино “Влайкова” няколко филма с награди от световни кинофестивали. Авторите са известни режисьори, оператори и сценаристи, а героите им са начертали голяма част от световната планинарска култура. Някои от тях са били официални гости на Банско филм фест - Райнхолд Меснер, Валтер Бонати, Ерве Бармас, Матео дела Бордела. Организатори на кинопанорамата са Италианският културен институт в София и Банско филм фест.


В следващите минути ще ви срещнем с един от авторите.


Скално катерене


Ерве Бармас е роден през 1977 г. в Италия. Четвърто поколение алпийски водач, един от най-добрите катерачи в света. Единственият човек, изкатерил сам 1500-метровата Южна стена на връх Матерхорн и вторият, след легендарния Валтер Бонати, прокарал соло нов маршрут към този връх. Бармас е известен със соловите си изкачвания, с чистия си стил и със стремежа към неизкачвани и трудни върхове. За него Райнхолд Меснер казва, че защитава истинскките ценности в традиционния алпинизъм.


Ерве Бармас в Банско

"Първата ценност е да уважаваш планината. Обикновено проблемът на алпиниста или катерача е неговото его - то е негов враг. Нирмал Пурджа е пример за това, макар Меснер в крайна сметка да приветства онова, което Нимс направи, аз не мисля, че то беше добро... Ако използваш технологиите, всичко е възможно, няма връх или маршрут, който да не може да бъде изкачен. А да уважаваш планината означава точно обратното - да приемеш идеята, че има невъзможни неща, и ако се опитваш да правиш невъзможни неща, да използваш колкото е възможно по-малко технологии, по-малко да въздействаш на природата с начина, по който се изкачваш. Планината не е само катерене, тя е нещо повече" - споделя Бармас.


За себе си казва, че няма обсесии, но има много мечти. Първата смята да осъществи още тази година - в средата на април заминава за осемхилядника Чо Ою, където иска да прокарам нов маршрут. След това мечтае да направи зимно изкачване в чист алпийски стил на някой осемхилядник, избрал е Нанга Парбат. Казва, че може това да е с партньора му Давид Гьотлер, но "Давид има различни виждания - за него не е проблем да изкачи Еверест по нормалния път, а аз не искам това... Има много други маршрути, например Западният гребен е добър вариант, отново в чист стил". След тези мечти италианският алпинист иска да изследва планини и върхове, които никой не познава. 


С Давид в Базовия лагер на Чамланг

Ерве Бармас беше официален гост на 19-ото издание на Банско филм фест.


Какво изпитва, когато стои сам на неизкачван връх, и кой урок от баща си смята за най-ценен - чуйте в интервюто на Таня Иванова в звуковия файл.

---

Новините следете в рубриката на БНР "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна