Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

(Не)предвидимата грипна ваканция - с дете в офиса или на планина

Логиката на грипните ваканции се губи, смята Мария Пеева, майка на 4 деца

Грепната ваканция като възможност за малко време сред природата - това е един от вариантите за родителите
Снимка: БГНЕС

Има ли разумни решения, когато децата са в грипна ваканция?

„Десетина дни се получават. Първо си промених моите работни планове, защото те не включваха грипна ваканция. Обаче няма избор родителят, особено когато има малък ученик. По-големите можеш да оставиш сами вкъщи, но едно дете на 6-7 години не мога да си го позволя. Имах командировка, наложи се да я отложа.“ Това сподели в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Мария Пеева, майка на 4 деца, най-малкото от които е на 6 години. Пеева е автор на сайта www.mamaninja.bg.

Много малко родители работят home office, вкъщи и много от тях си водят децата в офиса, няма вариант, допълни Мария Пеева, според която не много работодатели ще откликнат ентусиазирано на идеята родителите да си вземат седмица отпуск. „Не е много обмислено как ще се справят работещите майки“, смята тя. 

„Чета по форуми, че в други държави няма грипна ваканция. Не знам как се справят там, не боледуват ли. При нас си е традиция това – като превишат определена бройка болните деца в училищата и се обявява за региона. Има формула, изчислява се, всичко се прави компетентно. Но въпросът е дали наистина има нужда, може ли без това да се мине някак, защото е сериозен проблем. Много родители споделиха, че реално нямат варианти. И да, ще си ходят с дете в офиса или ще го оставят самичко, което е притеснително. Оставете, че не е законно.“

Логиката на грипните ваканции много се губи, когато яслите и детските градини продължават да работят, смята Мария Пеева. „Тези деца - много от тях имат братчета, сестри по-големи. И не е точно това най-доброто решение според мен. Не знам дали решава проблема. По-скоро създава много нови проблеми“, коментира тя.

Същото се отнася за частните центрове и занимални, в които децата ще влязат в контакт с други деца, при това не от познатото им обкръжение, допълни Пеева.

Решили сме повече навън да прекараме времето на грипната ваканция, разказа Мария Пеева. „Ще ги заведа на планина малко. Да покарат ски, да са на чист въздух. Различно е това. Навън може да излизат, но да са на открито.“

Не е идеята на грипната ваканция да седим в моловете. Родителите ще трябва да си поговорим с децата по този въпрос много сериозно“, посочи още многодетната майка.

Какво ще правят софийските ученици и какви са решенията пред работещите родители - слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени