Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва панорамата "Ах, този мюзикъл"

Владимир Трифонов: Мюзикълът преживява ренесанс

В афиша са класически заглавия от "Кабаре" до "Котките"

Снимка: БГНЕС

От днес до 4 февруари всяка вечер кино „Люмиер“ ще показва по един от най-добрите мюзикъли за последните 50 години. Панорамата "Ах, този мюзикъл" включва превърнали се в класика заглавия от 70-те години на миналия век до днес. Подзаглавието на панорамата е „Модерният филмов мюзикъл – от „Кабаре“ до „Котките“.

„Мюзикълът е най-съвършеният жанр. Мюзикълът обединява страшно много неща и най-вече постига една въодушевяваща емоция, което никой друг жанр не прави“, изтъкна в предаването „Преди всички“ Владимир Трифонов, филмов програматор на "Киномания" и на панорамата на мюзикъла.

„Обикновено има едно фино майсторство, което не се изразява само в танците, а точно в тази въодушевяваща емоция, в очарованието, което наистина грабва зрителите. Или харесваш страхотно мюзикъли или въобще не понасяш някой изведнъж да ти запее на сцената.“

Началото е с „Кабаре“. „Кабаре“ е мюзикълът, който революционизира жанра. Той е най-политически ангажираният мюзикъл. „И точно това прави „Кабаре“ малко по-виртуозен. Другите мюзикъли са, така или иначе, малко по-забавни“, отбеляза Трифонов.

„Коса“ не е  включен в програмата, защото бе показан твърде скоро – на едно от последните издания на „София филм фест“, уточни той.

„Котките“ е много добър филм - незаслужено подценен, незаслужено обруган, смята Владимир Трифонов.

Култовият тийн-мюзикъл „Брилянтин“ също е в афиша. „Факт е, че е популярен до ден днешен“, посочи Трифонов, като даде пример с прожекция на плажа в Кан, където самият Джон Траволта танцува вече в една по-напреднала възраст.

Владимир Трифонов разчита популярността на „Ла Ла Ленд“ в това, че отдава почит на класиката.

Има нов ренесанс на мюзикъла, започнал с „Ла Ла Ленд“ и продължил с „Котките“, убеден е Трифонов. Задаващата се адаптация на „Уестсайдска история“ на Стивън Спилбърг, която ще излезе през декември, ще удържи възхода, прогнозира той.

Цялото интервю с Владимир Трифонов чуйте в звуковия файл.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна