Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зараза...

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Коронавирус – да разсеем митовете за изтърван от лаборатория вирус или биологично оръжие. Няколко града в Китай са с обявена карантина (5 града с 40 млн. население). У нас започнаха грипните ваканции. Актуалните здравни теми налагат спешен разговор с доцент Атанас Мангъров, консултант по педиатрия и инфекциозни болести. 

"Това са вируси, които ги има, откакто свят светува. Тези вируси по начало причиняват т.нар. "епизоотии" – взривове от инфекциозни заболявания, но сред животните. И понеже тези вируси, както вирусът на грипа, са силно изменчиви, понякога те могат да прескочат от животните върху хората, да се появят щамове, които са модифицирани и стават болестотворни за хората. Някои от тези нови щамове имат свойството да се предават от човек на човек и това създава проблем за популацията."

Няма определено време за грипа у нас. Той се появява, когато си поиска. "Хубавото тази година е, че грипните ваканции за децата ги обявиха овреме. Защото обикновено ги обявяват, когато всичко е пламнало и попреминало вече." Доц. Атанас Мангъров

Част от превенцията е навременно обявена грипна ваканция, за да не стане разпространението твърде масово и тогава вече е късно. Има много неща, които са противогрипни, които усилват имунната система по определена схема и се вземат преди да настъпи епидемията. 

"Когато говорим за грипа, стигаме до въпроса с ваксините. Тази година имаше проблеми с количеството на ваксините – нямаше достатъчно..."

Доц. Мангъров подчерта, че по принцип не трябва на всяка цена да се сваля високата температура. "Ако човек бъде оставен намира, температурата сама ще спадне. Трябва да се действа много рестриктивно, внимателно, без да се изпада в паника. Принципът е, че когато сваляме тази висока температура, не помагаме, а пречим. Стандартната продължителност на острата вирусна инфекция е около 7-10 дни. Острата фраза в началото е, когато симптомите са изразени в силна форма, е 4-5 дни."

Вътреболнична инфекция – рискове и вероятности

"При инфекциозните заболявания дете и майка са отделени в самостоятелна стая. В повечето болници обаче в една стая са повече от две деца. В хирургичните блокове нещата опират до хигиена, антисептика... При пропуск по веригата, всичко отива на кино..."

Коронавирус в Китай, грип в България, борбата с рака на маточната шийка по света, епидемии от хепатит у нас. Добри истински здравни новини от Бургас, Плевен, Силистра, София... и още подробности можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!