Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишел Барние: Все още има риск от Брекзит без сделка в края на 2020 година

Даунинг стрийт е готов с бртианския преговорен екип

Пресконференция на Лео Варадкар и Мишел Барние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бизнесът е все още изправен пред риск от Брекзит без сделка в края на годината, като се има предвид краткото време за договаряне на бъдещите търговски отношения между Великобритания и Европейския съюз, заяви в понеделник главният европейски преговарящ Мише Барние, цитиран от Ройтерс.

"Тези преговори не са обикновени, тъй като в края на тази година Великобритания напуска, по неин избор, единният пазар и митническият съюз", посочи г-н Барние на съвместна пресконференция в Дъблин с ирландския премиер Лео Варадкар.

"Ако нямаме споразумение, това няма да бъде обичайна бизнес практика и запазване на статуквото, като в този случай ще бъдем изправени пред ръба на скалата, особено по отношение на двустранната търговия" предупреди той.

Мишел Барние отбеляза, че ще представи пред страните-членки на ЕС проектодокумент за търговските преговори. 

Ирландският премиер Лео Варадкар пък заяви, че очаква ЕС да бъде водещият тим в търговските преговори с Обединеното кралство след Брекзит, сравнявайки предстоящите преговори с футболен мач, в който ЕС трябва да има преимущество по простата причина, че неговото население и пазар са по-големи от британските. "Ние в ЕС имаме население и пазар от 450 милиона души, докато за Обединеното кралство е около 60 милиона", посочи Варадкар, когато беше попитан коя страна, според него, ще има предимство в предстоящата търговски разговори, отбелязвайки, че Европейският съюз има "по-силен екип".

Лео Варадкар обаче допълни, че далеч не иска да разглежда бъдещите преговори като състезание, но точно по въпроса за запазване на единството на европейците той приза, че нещата могат да се объркат дори ако само една страна забави процеса. А иначе, позицията на Борис Джонсън е ясна – той не желае удължаване на преходния период. 

Той също така посочи, че "би бил трудно" да се постигне подписване на търговско споразумение между Обединеното кралство и ЕС до края на годината, ако Лондон се стреми към пълно скъсване с правилата на Брюксел, но подчерта, че единният блок ще работи "ден и нощ", за да се случи това.

Варадкар се притеснява, че Лондон може да направи опит само за постигане на частично споразумение. Според него британската фраза „Да получиш парче от тортата и да си го изядеш“ не е приложима в Европа.

Загубите от Брекзит са неизбежни, заяви Барние. "Каквото и споразумение да постигнем за бъдещите си отношения, проблемът с Брекзит винаги ще бъде как да ограничим щетите", посочи той. 

Според Мишел Барние Северна Ирландия може да се сблъска с предизвикателства след решението на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз. Той подчерта, че регионът ще бъде частта от Обединеното кралство, "най-силно засегнато" от Брекзит, ако не бъде постигната търговска сделка до края на годината.

Той отхвърли твърдението на британския премиер Борис Джонсън, че няма да се наложат митнически проверки между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство.

"Обединеното кралство се съгласи със система на засилени проверки за стоките, влизащи в Северна Ирландия от Великобритания. Разбирам опасенията за негативни икономически последици от тези проверки. Но Брекзит, за съжаление, има последици, с които трябва се справяме". Барние изключи всякакви компромиси с принципите на единния пазар и предупреди Лондон, че няма да може да разчита на облекчен достъп ако настоява да има конкурентни социални и екологични стандарти.

Двамата с Лео Варадкар се съгласиха относно трудностите, пред които е изправена самата Ирландия, като Барние подчерта, че след Брекзит вероятно няма да бъде възможна търговия между Лондон и Брюксел без да има "търкания".

От британска страна междувременно бе потвърдено, че преговарящият екип, възлизащ на 40 души, ще бъде оглавен от съветника на премиера по въпросите на Европа Дейвид Фрост. Освен това постоянният представител на Обединеното кралство в ЕС Тим Бароу ще стане посланик в ЕС. 

Официален говорител на премиера не отрече, че в предстоящите преговори Лондон може да използва допускането на ЕС в британски води за улов на риба като разменна монета за получаване на достъп до финансови услуги в Европа. 

Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 януари, след което ще трябва да договори нови търговски отношения със съюза до края на 2020-а година. 

Коментар на Тоня Димитрова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.    

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна