Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Тайната история на българския футбол“ разкрива политическата намеса в играта

Станил Йотов
Снимка: Архив


На книжния пазар вече е „Тайната история на българския футбол“, чийто автор е дългогодишният спортен журналист Станил Йотов.

На повече от 300 страници са проследени политическите намеси в най-популярния спорт в последните повече от 80 години. Авторът разкрива и футболната корупция в онези времена, най-често прокарвана със съдействието на окръжните и общински комитети на БКП. Пресъздадени са всички големи афери с "черни каси" и финансови злоупотреби по време на социализма, както и съдебните процеси начело с шумната афера "Мобуту", вкарали някои от най-важните футболни дейци в затвора.

Оригинални документи от архива на Държавна сигурност, тайни агенти и доверени лица свидетелстват за работата на секретните служби на режима на Тодор Живков във футбола ни.

„Държавата и политиката винаги са били близо до футбола и са се интересували от него. Тай като той е най-важното от маловажните неща, ако трябва да перифразирам Бекенбауер“, заяви Йотов в предаването „12+3“ на БНР.

Той хвърли светлина и върху разформироването на Левски и ЦСКА след финала за купата през 1985 година.

"Още през февруари същата година има едно решение на Политбюро на ЦК на БКП, че тези два клуба се вадят от опеката на армията и на милицията и си стават обикновени клубове. Да, разформироват ги, но самото решение за девоенизирането и изваждането им от ведомствената „шапка“ е взето по-рано. Една от причините за решението след финала на 19 юни 1985 г. е телевизионното предаване, с използване на високите технологии, с излъчването от близо, как двата отбора се биеха, с всичките хулигански изпълнения които бяха. Предвид това, че няма и месец по-рано бяха събитията на стадион „Хейзел“, един подобен акт винаги може да доведе до безредици и напрежение и те затова решиха да ги ликвидират и разформироват“, каза още авторът на книгата.


Йотов следва хронологията на събитията и след 10 ноември 1989 година, когато първо пари във футбола наливат т. нар. кредитни милионери, а после, около 1995-а, се появяват на сцената и силовите групировки.

"Първи бяха ВИС-2, които започнаха в родния град на братята Васил и Георги Илиеви с ФК Левски (Кюстендил), а след това логото им беше и на фланелките на столичния Левски. Паралелно с това държаха отбора на Искър от жк Дружба, прехвърлиха се и към Черно море. Така направиха футболна империя. Това беше нужно на мутренски групировки, за да си изпират имиджа. Бяха със статута на меценати“, добави журналистът.

Цялото интервю на Петър Волгин със Станил Йотов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!