Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобяват "Екоинвест" с две санкции по 50 000 лева

Обвиниха управителя на "Екоинвест" за екокатастрофата в Марица

Грози го затвор

Повдигнати са обвинения на управителя на фирмата „Екоинвест“ Орлин Тасев за замърсяване на водата, както и за нерегламентирано управление на опасни отпадъци, съобщи окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов.
 В случая законът предвижда до 5 години затвор и глоба до 30 хил. лв. Тасев е с парична гаранция от 20 хиляди лева. 
При разследването на екокатастрофата, довела да измирането на огромно количество риба са разпитани над 20 свидетели. 

От РИОСВ - Пазарджик заявиха, че фирмата, която причини екокатастрофа във водите на река Марица, подлежи на две санкции от по 50 хиляди лева, което е максималният размер за нарушенията на законодателствтото. През изминалата година "Екоинвест" също е имала санкции за замърсявания, но в значително по-малък размер. 
На този етап работата на предприятието, в което работят около 300 души,  е спряна. Очаква се да заработи нов  пречиствателно съоръжение на площадката. 

Няма опасност за здравето на хората, въпреки залповото замърсяване на реката, увери директорът на пазарджишката полиция  старши комисар  Ивайло Тишев.

Междувременно стана ясно, че РИОСВ-Смолян образува административно-наказателно производство срещу "Рудметал"-Рудозем заради краткосрочно аварийно изпускане на руднични води в р. Арда. 

От екоинспекциянта съощиха, че на рудодобивното предприятие ще бъде съставен акт за нарушението.

Нерегламентираното заустване на непречистени руднични води в реката е станало при претоварване на руда, примесена с руднични води, уточняват от РИОСВ. Малко количество руднични води са попаднали в шахта на площадка, от където са били аварийно изпуснати в Арда. Случаят е проверен след сигнал за промяна в цвета на речните води в района на Рудозем.

От РИОСВ са проверили през почивните дни и сигнал за мъртва риба в река Чепеларска в района след разклона за Югово. Инспекторите са установили мъртва черна мряна. Взети са водни проби от реката, а направените на място полеви анализи са в норма. Резултатите от изследванията на водните проби ще станат ясни в следващите дни. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени