Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите дават подкрепа на енергийния министър да защитава комплекса "Марица-изток" в Европа

Депутатите на ГЕРБ ще предложат нови възможности на енергийния министър Теменужка Петкова да работи в защита на енергийния комплекс „Марица-изток“. Това заяви днес в Стара Загора заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Емил Христов. Той и колегите му Радостин Танев и Маноил Манев дадоха пресконференция днес в Стара Загора.
ГЕРБ водят разговори с всички парламентарни групи да се обединят около общи работещи решения по проблемите с енергетиката, като по време на разискванията в петък ще предложат текст, с който министър Петкова да получи възможност да работи в посока на защита на националните ни интереси и специално на въглищния комплекс „Марица-изток“, без значение от решението на Европейската комисия, обясни Емил Христов.

Депутатите от ГЕРБ имат питане и към новият министър на околната среда и водите, относно вече внесените отпадъци на територията на страната, включително и тези в Старозагорска област.

Имаме намерение да внесем предложение, с което да бъде поставено под засилен контрол вноса на отпадъци“, каза Емил Христов.  По повод изнасянето на боклук  от България за Европа той коментира, че от анализа става ясно, че изнасяме такива отпадъци, които не могат да бъдат преработени и обезвредени в страната като ракетни горива и пестициди.

Темата с боклука коментира и Радостин Танев, който обясни, че предстои да бъде направен обстоен анализ на внесените и изнесени отпадъци, които се внасят и колко от тях биха били вредни за здравето на хората.

По повод вота на недоверие към правителството, който ще бъде гласуван в сряда Емил Христов коментира, че той едва ли ще се увенчае с успех.

"Разгледах всички вотове на недоверие към правителството. Трябва ни разум, за да не допуснем България да изпадне в ситуацията от 2013 г., защото тогава се водеха преговорите за планиране на условията за новия програмен период. Едно от тях беше, че старозагорските села не могат да участват в директното финансиране. Сега, когато отново се договарят средствата за България, ние отново ще изпаднем в ситуация на боричкане и безвремие", коментира Христов. 

Маноил Манев коментира и готвените промени в Наказателния кодекс, касаещи отпадането на редуцираната присъда за непълнолетни, на които е съвносител.

„Вече сме готови да го внесем тази седмица промените, остава да бъдат обсъдени в парламентарната група на ГЕРБ“, каза Манев, като уточни, че в готвените промени не става въпрос за лица, ненавършили 16 години и не става въпрос да се вменяват нови задължения на съда.

„Дава се възможност на съда в конкретното дело и срещу конкретния извършител да не прилага редукцията, която сега е задължителна в чл. 63“, допълни депутатът от ГЕРБ.

Манев коментира и предстоящите промени в закона за МВР,  който предстои да бъде гледан на второ четене.  „Създава се нова главна дирекция „Жандармерия“, в която Отряда за борба с тероризма ще бъде включен като съставна част. Няма да е самостоятелно звено, подчинено директно на главния секретар. Жандармерията получава и някои допълнителни задължения. И възможност да се занимава с т.нар битова престъпност“, каза народният представител.

Според Манев с промените Жандармерията ще може да показва присъствие в населени места много по-бързо и видимо за населението и това е сред мерките, които помагат за борбата с битовата престъпност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна