Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на „Ромео и Жулиета“ в Миланската Скала

Ла Скала - Милано

Новият сезон на Миланската Скала зарадва любителите на оперната музика с премиера на “Ромео и Жулиета” на Шарл Гуно. Поставен за първи път на парижка сцена през 1867 г. и последвали спектакли през  1874, 1911, 1934 и 2011 г., шедьовърът на композитора се завърна в миланския театър в продукция на Метрополитън опера. Музикалната вечер отбеляза и дебют в оперен спектакъл в Ла Скала на младия диригент Лоренцо Виоти. Носител на международната награда за опера за 2017 г., музикален директор на оркестър Гулбенкиан в Лисабон за сезон 2018/2019 г., избран за музикален директор на Националната Холандска опера в Амстердам от 2021 г., маестро Виоти оправда очакванията на присъстващите със своето великолепно дирижиране. Изключително висока оценка получи и режисурата на директора на Lincoln Center Theatre в Ню Йорк Бартлет Шер. Носител на “Tony Award” за 2008 г. за режисура на мюзикъла “South Pacific”на Ричард Роджърс, известен в театъра и с постановките си на оперите “Отело”, “Сивилският бръснар”, “Любовен еликсир”, “Ромео и Жулиета” на сцената на Метрополитън, Бартлет Шер ни впечатли с новаторски поглед и уважение към традициите. След силни изяви с “Риголето” в Мелбърн и Берлинската държавна опера, “Луиза Милер” в Чикаго, преподавателят по сценография в Yale School of Drama и носител на “Tony Award” Майкъл Иъргън ни очарова със своята великолепна сценография. И още една носителка на “Tony Award” за мюзикъла “South Pacific” – Катрин Зубер, получи заслуженитe аплодисменти на гостите в Ла Скала за избора на костюми.

В ролята на Жулиета беше германският сопран Диана Дамрау. След великолепнo изпълненa роля на Виолета в "Травиата" през 2013 г. с диригент маестро Даниеле Гати и Графинята в “Сватбата на Фигаро” през 2016 г., световноизвестното оперно дарование за пореден път ни очарова със силно сценично присъствие и артистичност. Вечерта отбеляза абсолютен триумф за високоценения на световната музикална сцена италиански тенор Виторио Григоло, който бе Ромео. С дебют на 13- годишна възраст в операта в Рим с “Тоска” и Лучано Павароти, носител на наградите “Карузо”, “Пучини”, “Opera News Award”, Григоло покори публиката в Ла Скала, а изпълненията на бис и бурните овации бяха доказателство за поредния успех на тенора. Висока оценка за Матиа Оливиери, когото видяхме в ролята на Меркуцио. С дебют в Ла Скала с Шонар в “Бохеми” през 2015 г. с диригент маестро Дудамел, Малатеста в “Дон Паскуале”с маестро Шайи, италианският баритон и този път се отличи със забележителна музикална техника. Добре познатият с изпълнения в опери и концерти бас-баритон Николас Тесте бе един великолепен Лоренцо. Перфектна изява в ролята на Стефано за носителката на “Opera Award” в Лондон за млади изпълнители Марина Виоти. Сила на гласа бе водеща в изпълнението на френския бас Фредерик Като, който бе граф Капулети. Изгряващият руски тенор, звезда на Болшой театър и Кралската опера в Дания, Рузил Гатин ни впечатли в ролята на Тибалд. Силна изява за носителката на наградата “Грами” за 2001 г. и “Абиати” за 2009 г. Сара Мингардо, която бе Гертруда.

Дългите аплодисменти след края на спектакъла и въодушевлението на публиката бяха доказателство за успеха на премиерата и целия оперен състав, с несъмнена звезда на вечерта Виторио Григоло.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени