Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон с нова схема за ускорено издаване на визи за научни работници от цял свят

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство обяви, че от 20 февруари стартира нова схема за ускорено издаване на визи за привличане на водещи научни работници от цял свят.  

Ограничения за идващите от чужбина в Обединеното кралство квалифицирани работници няма и новината последва обещанието от миналата година на премиера Борис Джонсън да превърне страната в „силен магнит за привличане на учени“. 

Новата визова схема, известна като „Глобална виза“, ще бъде под егидата на Агенцията за изследвания и иновации, а не на Министерството на вътрешните работи. Целта е да се гарантира, че преценката на подходящите кандидати ще бъде извършена максимално бързо и професионално. 

Новината се оценява като голяма победа за изследователските организации, които отдавна лобират пред правителството за ускорено издаване на визи, за да се привличат за британските проекти най-добрите учени, математици и изследователи.

Учени от ЕС съставляват около половината от цялата работната сила в Обединеното кралство в тази сфера, възлизаща на 211 000 души. 

В момента те нямат нужда от визи, за да работят в британските лаборатории, но свободата на движение между страната и ЕС би трябвало да бъде преустановена след преходния период на Брекзит, който изтича на 31 декември тази година. 

От януари 2021 година правителството смята да въведе точкова система за имигрантите по подобие на тази в Австралия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени