Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Неразрешен вид гориво в ТЕЦ "Бобов дол" замърсява с. Големо село и района

ТЕЦ "Бобов дол"
Снимка: Кирил Фалин

Авариен пробив в пещ на камера на енергиен котел 1 и въведен в експлоатация енергиен котел 2 - това са установили от РИОСВ-Перник при проверка в ТЕЦ "Бобов дол" през почивните дни.
  
За спускащ се черен прах над близкото с. Големо село и района през почивните дни сигнализира и кметът на селото Васил Васев, както и от Общината в Бобов дол. Местни хора се оплакват от неприятен мирис.

Съгласно комплексното разрешително на ТЕЦ „Бобов дол“ при разпалване емисиите се изпускат през големия комин в рамките на 6 до 8 часа., т.е. няма нарушение.

На 24 януари 2020 г. със заповед, подписана от директора на РИОСВ - Перник, се спира производствената дейност на дружеството на енергийни котли 1, 2 и 3  в частта производство на електрическа енергия чрез използване на неразрешен вид гориво -  биомаса за работата на енергийните котли. 

Пломбирани още на 24-ти януари са шредерните инсталации, използвани при раздробяване на отпадъци.

Експерти обаче коментират, че централата ще продължи да гори отпадъци, които вече са заложени в т. нар. "горивна пирамида", смесени с въглища, за изгарянето им ще са необходими седмици.
 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от