Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп е оптимист, че ще получи подкрепа за своя мирен план между Палестина и Израел

Доналд Тръмп и Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е оптимист, че ще получи подкрепата на палестинците за плана му за постигане на мир с Израел, който възнамерява да оповести утре, предаде Франс прес.

"Планът е много добър за тях, даже прекалено добър", заяви Тръмп, който приема последователно тази вечер в Белия дом израелския премиер Бенямин Нетаняху и конкурента му за поста Бени Ганц.

По-рано палестинците категорично отхвърлиха плана на Тръмп с мотива, че американският президент е пристрастен към Израел и че иска да унищожи перспективата за независима палестинска държава на Западния бряг на река Йордан, ивицата Газа и Източен Ерусалим. Той пък се похвали тази вечер, че много арабски държави го били подкрепяли в тази инициатива.

В Израел на 2 март предстоят нови предсрочни избори - дясната партия "Ликуд" на Нетаняху и центристката коалиция "Синьо и бяло" на Ганц, са отново фаворити, но без шансове да получат еднолично мнозинство в Кнесета.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, който е на визита във Вашингтон, коментира мирният план на Тръмп, известен като "споразумението на века", по време на негова среща с американския президент. в Белия дом. Премиерът нарече сделката, която има за цел да разреши израелско-палестинския конфликт, "възможността на века".

Нетаняху заяви, че Израел няма да пропусне тази възможност, като добави, че дискусиите между Вашингтон и Тел Авив ще продължат и утре. Той продължи да хвали американският президент за "смелите му действия" в борбата срещу тероризма, като и за начина му на справяне със ситуацията в Иран посредством излизането на САЩ от ядрената сделка с Техеран, прилагането на санкции и елиминирането на терористични заплахи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени