Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Двама от лекарите в онкологичен център в Русе напуснаха след натиск

Снимка: КОЦ- Русе

От днес двама от химиотерапевтите в русенския Комплексен онкологичен център не са на работа и всичките 6000 пациенти на отделението остават в ръцете на останалите двама лекари. До този абсурден случай се стигна след поредица от постове във Фейсбук, в които д-р Катерина Генова и д-р Людмил Станев са упреквани в грубо отношение към пациенти.

Може ли една група във Фейсбук да съсипе кариерата на двама лекари? Може. Може ли един кмет да чете Фейсбук и да взема решения, с които цели само да се хареса на избирателите си? Може. Може ли виртуалното насилие да има реални изражения? Може. Всичко това се случи в Русе и за по-малко от месец двама от най-успешните онколози в града трябваше да изтърпят виртуална агресия, да понесат унижения и в крайна сметка да напуснат работата си.

В тази битка д-р Катерина Генова и д-р Людмил Станев бяха почти сами. Нямаха подкрепа нито от съсловната си организация, нито от управителя на русенския Комплексен онкологичен център д-р Камен Кожухаров с единственото оправдание, че нищо официално на хартия не било постъпило при тях. Чиновническо мислене, но пък удобно. В защита на лекарите се изказаха само пациенти, но благодарните им гласове бяха заглушени от крясъка на тълпата, организирана от един гражданин, изгубил майка си в последните дни на декември миналата година. След стотиците агресивни нападки срещу лекарите и самопоощряване в самата общност се стигна до идеята за протест на 4 февруари и до напускането на лекарите.

"Д-р Кожухаров ни извика и каза, че е ходил на аудиенция при кмета, по желание на кмета. И кметът му е поставил задача или да ни уволни или да се махаме", каза д-р Катерина Генова

Д-р Катерина Генова е подала молба за напускане по взаимно съгласие.

"Ние по принцип бяхме малко. Работата е прекалено много. Смея да твърдя, че това отделение го създадох аз през последните 10 години, с персонала, с доброто отношение, с колегиалността между сестри, лекари, пациенти", допълни лекарят.

Лекарското съсловие не се подкрепя, коментира д-р Катерина Генова: "Виртуалното правосъдие победи, да му мислят болните".

Тази война, макар и виртуална, има реални жертви. Лошото е, че те вероятно няма да се ограничат с работните места на двамата лекари, а ще пострадат пациентите им. Нито кметът Пенчо Милков ще може да ги излекува с мили думи и обещания за светли дни, нито колегите им от другите отделения ще поемат химиотерапията на хиляди хора от Русенска, Разградска и Силистренска област. Ракът все пак не идва с покана и не си отива сам, а в битката с него трябва мощно оръжие от медицински знания.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Преглед на българския печат

публикувано на 24.02.20 в 07:40

„Лафка“ спира работа

публикувано на 23.02.20 в 21:01