Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

28 януари е Ден за защита на личните данни

Венцислав Караджов: Все още има проблеми с обработването на личните данни

Заради завишено търсене на разяснителни материали пускат практично мобилно приложение

Венцислав Караджов
Снимка: БГНЕС

Има много проблеми, свързани с обработването на лични данни от мобилни оператори, банки, кредитни институции, особено при бързите кредити. Това съобщи пред „Хоризонт“ председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. Той посочи, че са необходими законодателни промени, касаещи бързите кредити и взаимодействието между фирмите за такива кредити и банките.
     

Оказва се, че има нужда от допълнително обучение по прилагането на Закона за личните данни. Капацитетът, особено в по-малките фирми и администрации, се загубва, поради което има голямо търсене на разяснителни материали на страницата на комисията, заяви още Венцислав Караджов.

Той уточни, че предстои да бъде представено мобилното приложение „Регламентът във вашия джоб“, което дава възможност за сваляне на информация за законодателната рамка, тълкуване на термини и по-ефективна защита на личните данни в конкретни стъпки, въпроси и отговори.

Опитваме се да бъдем максимално близко и максимално практически насочени – както към администратори, така и към физически лица, за да могат да защитят своевременно правата си, подчерта Венцислав Караджов.

"Ние не сме репресивен, наказващ орган. Нашата цел е да създадем една превантивна среда, така че физическите лица да са спокойни, че техните лични данни, когато се обработват от частния бизнес или от публичните институции, те се обработват при спазване на определени права и когато лицето поиска да се предостави информация, да му се предостави в предвидения от закона срок."

28 януари е Ден за защита на личните данни. Във връзка с този ден Комисията за защита на личните данни обявява студентски конкурс за есе на тема „Новите технологии и защитата на личните данни“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна