Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Япония предупреди за икономически рискове от китайската вирусна епидемия

Японският министър на икономиката Ясутоши Нишимура предупреди във вторник, че корпоративните печалби и промишленото производство могат да понесат удар от избухналата вирусна епидемия в Китай, която вече засегна негативно световните капиталови пазари и доведе до отслабване на бизнес нагласите.

Азиатските фондови борси останаха и във вторник под натиск от продажби с оглед на увеличаващия се брой на смъртните случи (над 100) от китайския коронавирус, растящият брой на заразените (над 4500) и разпространението на коронавируса зад граница. Това засилва инвеститорските притеснения относно представянето на втората по сила световна икономика, която е важен двигател на глобалния растеж.

"Съществуват опасения относно въздействието върху глобалната икономика от разпространението на заразата в Китай, транспортните прекъсвания, отмяната на групови пътувания от Китай и удължаването на неработните дни около Лунната нова година", заяви Нишимура на пресконференция след редовно заседание на японския кабинет, предаде Ройтерс.

"Ако сериозната ситуацията продължи по-дълго време, ние сме обезпокоени, че това може да навреди на японския износ, на производството и на корпоративните печалби чрез негативното въздействие на вирусната епидемия върху китайското потребление и производство", предупреди той.

Китай е втората по големина експортна дестинация за Япония и огромен пазар за японските търговци на дребно. В същото време китайците съставляват 30% от всички туристи, посещаващи Япония, като през миналата година те са изхарчили близо 40% от общата сума, оставена от чуждестранните туристи, показва индустриално проучване.

Вирусната епидемия в Китай може да засегне японските универсални магазини, търговци на дребно и хотелите, които разчитат на тласък при продажбите от притока на китайски туристи, посещаващи страната по време на ваканцията за Лунната нова година.

Стана ясно, че японският автомобилен производител Honda Motor, който разполага с три завода в град Ухан на провинция Хубей  (епицентър на огнището на коронавируса), планира да евакуира част от своя персонал. Друга японска компания, Aeon, пък ще затвори своите търговски центрове в града до четвъртък.

Икономистите от SMBC Nikko Securities оценяват, че ако забраната, която Китай наложи на задграничните групови пътувания, продължи още шест месеца, това може да навреди на икономическия растеж на Япония с 0,05 на сто.

Някои обаче очакват потенциалните щети да се окажат много по-лоши. Хидео Кумано, главен икономист от изследователския институт Dai-ichi, заяви, че спадът на китайските туристи може да навреди на растежа на БВП на Япония с до 0,2%.

"Най-голямото притеснение е, че има риск отрицателното въздействие от вирусната епидемия в Китай да продължи и да засегне японската икономиката по време на Олимпийските игри в Токио през лятото", когато се очаква огромен брой китайски туристи да посетят Япония, допълни той и предупреди: "Ако броят на посетителите намалее, а не се увеличи, ударът върху японската потребителска индустрия ще бъде доста голям".

Япония ще бъде домакин на лятната олимпиада 2020 година през юли и август.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна