Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест доведе до транспортни главоболия в Белгия

| обновено на 28.01.20 в 16:46
Протестът мобилизира 10 000 души в Брюксел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Национален протест на служителите в обществения транспорт в Белгия създаде проблеми в движението в цялата страна. Протестиращите, организирани от социалистическия синдикат,  настояха за реформа на социалната система.

Макар организаторите изрично да заявиха, че не става дума за стачка, общественият транспорт бе намален в различна степен в различните градове. В Брюксел бе засегнато движението на метрото, трамваите и автобусите, влаковете се движеха по разписание. По обяд около 10 000 души се събраха на Гар дьо Миди с искане за засилена социална сигурност.

Говорителят на движението „Разгневени възрастни хора“ Мишел Юсман подчерта, че големите проблеми се появяват при заплащането на здравните услуги и особено при пенсионирането.

„Като става дума за пенсиите, нека кажем, че има хора, които живеят с по 600, 400 или 700 евро на месец. Ние смятаме, че ако няма чисти 1600 евро месечна пенсия за всички, просто за да прекарат достойно старините си, то това е непоносимо. И очевидно ще бъдем по улиците“.

Председателят на общата белгийска конфедерация на труда Робер Вертьоной се обърна към политическата класа на Белгия с думите:

„Искаме да кажем на политиците и на тези, които работят за формирането на правителство, че няма да приемем кабинета, който ще дойде на власт, допълнително на разруши  системата за социална сигурност. Трябва да престанем да я поставяме в трудно положение, а да я консолидираме и да ѝ дадем перспектива“.

Синдикалисти заявиха още, че предишното правителство е направило подарък на приятелите си предприемачи, като е  намалило вноските за социално осигуряване за фирмите, а това е довело до дупка в социалната система.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени