Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" се обяви срещу външното оценяване в 4 клас

Снимка: Петя Генова, БНР

Синдикат "Образование" от десетина години е против външното оценяване в 4, 5 и 6 клас. Това каза пред БНР Юлиян Петров - председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". По думите му от този изпит нищо не зависи, а отнема ресурс на системата, за да бъде проведен.

"След началния етап на образованието, когато учителят, класният ръководител и образователната институция имат най-точната диагностика за постиженията, за обучението, за социализацията и за възпитанието на ученика, вкарваме един формат на външно оценяване, сякаш подценяваме авторитета и оценките в целия начален етап", обясни той. Според него това оценяване може да се проведе от самата институция, така че да се покаже уважение към учителите. Синдикалистът посочи, че много често родителите рушат доверието в учителите и даде пример със заведени дела срещу учители заради наказания и заради оценки на ученици.

Петров посочи, че в началния етап на образованието голям приоритет е социализацията и възпитанието на учениците. Той заяви, че от синдикат "Образование" предлагат да се проведе голям дебат за политиката, която се търси в този образователен етап, за да се очакват добри резултати след 7 клас. 

Според него има примери на деца с проблеми в нивото им на усвояване на учебния материал, които успешно са преминали обаче през външното оценяване в края на 4 клас.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Юлиян Петров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна