Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментар на Зеленски за Втората световна война вбеси Кремъл

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кремъл реагира с гняв днес на коментар на украинския президент Володимир Зеленски, че сговор на СССР с нацистка Германия е довел до избухването на Втората световна война, предаде АФП.

„Категорично не сме съгласни с това становище“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който обвини Зеленски в подкрепа за „силно погрешната“ позиция на Полша за историческите събития.

„Това изявление е оскърбително за десетки милиони руснаци и граждани на страни от ОНД, чиито родители и роднини са дали живота си за освобождаването на Европа, в това число и Полша, от фашизма“, подчерта Песков.

По време на визита в Полша в понеделник за отбелязването на 75-годишнината от освобождаването на концлагера „Аушвиц“ Зеленски заяви, че поляците „са били първите, които са усетили последствията от престъпния сговор на тоталитарните режими“.

„Това доведе до началото на Втората световна война и позволи на нацистите да дадат старт на смъртоносния Холокост“, каза Зеленски на съвместна пресконференция с полския си колега Анджей Дуда.

Съветски войници освобождават през 1945 г. „Аушвиц“, където нацистите са избили над 1,1 млн. души, мнозинството от тях евреи. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна