Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Прокуратурата не установи нарушения в дома за хора с деменция в Горско Косово

Окръжната прокуратура във Велико Търново съобщи, че проверката не е открила нарушения.

Приключи прокурорската проверка в дома за хора с деменция в сухиндолското село Горско Косово. Не са открити нарушения, съобщиха от Окръжната прокуратура във Велико Търново.

Община Сухиндол обжалва заповедта на Агенцията за социално подпомагане, с която беше спряно настаняването на хора в дома.

Контролните институции, които провериха дома за хора с деменция в Горско Косово не са констатирали нарушения. След анализ на установените факти и обстоятелства наблюдаващият прокурор ще се произнесе по същество в законоустановения срок, съобщиха от Окръжна прокуратура Велико Търново.

Проверката беше направена в началото на тази година след сигнал на омбудсмана Диана Ковачева за лоши условия и 24 смъртни случая в дома за миналата година. 

Директорът на дома Вера Дукова коментира:

„Настаняванията са преустановени със заповед на Агенцията за социално подпомагане, която ние обжалваме, за да продължим да настаняваме хора и успоредно с това ще търсим варианти за промяна на материалната база и по-добри социално-битови условия“.

В дома за хора с деменция  в Горско Косово са настанени 57 болни. В списъка на чакащите за прием в дома са над 60.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Ателие за мартеници в РИМ-Смолян

публикувано на 17.02.20 в 08:40