Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Русия е 11-а в света по БВП и 120-а по устойчивост на финансовата система

Финансовият пазар в Русия е изложен на големи рискове, а развитието му не съответства на мащабите на икономиката. Това се посочва в доклад на Сметната палата на Руската федерация.

Авторите на отчета анализират развитието руския финансов пазар от 2016 до 2018 г. и оценяват перспективите пред него в периода 2019-2021 г. В документа се отбелязва, че въпреки изкачването си от 45-о до 43-то  място в световната класация по конкурентоспособност, Русия не е подобрила позициите си по развитие на финансовия пазар. През октомври миналата година страната е заемала 95-о място. 

По показателя "устойчивост на финансовата система" страната е 120-а в света.

„Това говори за значителни рискове, присъщи на руския финансов пазар по оценка на международните експерти“, пише в отчета на Сметната палата. 

Русия е 11-а в света по номинален БВП и 6-а по БВП по паритет на покупателната способност. Ниските позиции на страната по показателите за развитие на финансовия пазар говорят за неговата несъпоставимост с мащабите на икономиката и потребностите ѝ от финансови ресурси, преди всичко от инвестиции, се посочва в отчета.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Най-четени