Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна реконструкция на гаровия комплекс в Казичене

Снимка: архив

През следващите 10 месеца предстои цялостен ремонт на сградата и околното пространство. Ремонтът е част от мащабния проект: "Реконструкция на гарови комплекси Подуяне, Искър и Казичене", който се реализира от Националната компания "Железопътна инфраструктура". По време на ремонта, гарата няма да спира да обслужва пътници.

Гарата в Казичене е построена през 60-те години на миналия век и оттогава не е ремонтирана основно. След цялостната реконстуркция ще бъде подобрена енергийната ефективност на сградата, ще бъде осигурен и достъп на лица с намалена подвижност. Това съобщи арх. Александър Туджаров - изпълняващ длъжността ръководител на звеното за "Подготовка, управление и изпълнение на проекти за гарови комплекси и терминали":

"Ще се направи и освежителен ремонт и на околното простраство, изграждане на рамки, премахване на козирката към първи перон. Ще има и каса с намалена височина за хора в неравностойно положение."

Заедно с реконструкцията на гаровия комплекс се подменят и влаковите релси по проект за модернизация на трасето Пловдив - София. Кметът на Казичене Григор Григоров обясни, че жителите на селото използват влака всекидневно, и допълни:

"Имаме дребни забележки по чистотата най-вече - тежките машини на обекта зацапаха Казичене."

Проектът е на стойност 1 милион и 400 000 лева без ДДС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!