Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алберт Попов пети във втория манш в Шладминг и завърши 19-и в слалома

Алберт Попов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С пето място във втория манш  и 26-о в първия Алберт Попов за четвърти път през сезона спечели точки за световната купа по ски алпийски дисциплини. Така българинът завърши на 19-то място в нощния слалом, който се проведе в австрийския зимен център Шладминг

Най-добрият ни състезател в техничните дисциплини спря хронометрите на 1:44.35 и приключи с 1.98 секунди изоставане от победителя и водач в класирането за малкия кристален глобус Хенрик Кристоферсен (Норвегия).

Така след успешните представяния във Вал д‘Изер (12-и), Загреб (18-и) и Мадона ди Кампилио (13-и) Алберт Попов добави и Шладминг към колекцията си от добри класирания през настоящата кампания, в която все повече се утвърждава в елита на най-техничната дисциплина.

Алберт Попов

Другият ни представител Камен Златков даде 47-мо време в първия манш от 72-ма участници и не намери място във втория.

Домакините от Австрия се надяваха на трети пореден домашен триумф, но Марко Шварц не можа да продължи поредицата на отказалата се легенда Марсел Хиршер, въпреки че спечели по впечатляващ начин първия манш – той имаше аванс от 0.14 секунди пред Кристоферсен, нищо че се спусна в момент, когато горната част на пистата бе силно замъглена. Вторият манш се превърна в кошмар за него още в самото начало, когато с груба грешка натрупа пасив от над 5 секунди и в крайна сметка бе дисквалифициран малко преди финала.

Норвежецът има вече 17 победи за световната купа, изпреварвайки Марк Жирардели (16) на четвърто място във вечната класация по този показател, като Хиршер е трети с 32.

Това е и негов четвърти триумф в нощната класика в Шладминг след 2014-а, 2016-а и 2017-а, а само Бенямин Райх може да се похвали с толкова в този курорт.

Кристоферсен също така стана единственият състезател с поне една победа в слалома през последните седем години. Победата е общо 21-ва за него в световната купа.„

Друг от фаворитите в най-техничната дисциплина Алекси Пентюро завърши на втора позиция в Шладминг с пасив от 0.34 секунди, точно както миналата година, когато отстъпи единствено на Хиршер. Трети се нареди победителят в три от предишните четири слалома Даниел Юл с изоставане от 0.83 секунди, като на същите места бе и в предишните си две спускания в Шладминг.

Алекси Пентюро, Херник Кристоферсен, Данел Юл

Поздравления за блестящото си каране във втория манш заслужава младата френска звезда Клеман Ноел, който се класира на ръба с 30-о време в първия манш, но бе най-бърз във втория сегмент и завърши на четвърта позиция на 0.99 от победителя. Топ 10 допълниха Симон Маурбергер (Италия), Алекс Винацер (Италия), Кристофер Якобсен (Швеция), Дейв Райдинг (Великобритания), Себастиан Фос-Солевог (Норвегия) и Рамон Ценхойзерн (Швейцария). 

Протестираща дама по оскъдно облекло пък мина финала пред Алекс Винацер и заради нея той остана с впечатление, че повежда в класирането. От организаторите обаче веднага дадоха реалното време на италианеца, което се оказа, че е трето към онзи момент. Полицията веднага влезе и изведе протестиращата жена.


В класирането за малкия кристален глобус в дисциплината слалом продължава да води Кристоферсен с 552 точки, следван от Юл с 495 и Ноел с 450. Алберт Попов вече има 67 точки и е 28-ми.

В генералното класиране в световната купа норвежецът е лидер с 841, следван от Пентюро със 722 и Александър Омод Килде със 700.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени